Mnohamilionová zpronevěra stále bez rozsudku

Olomouc - Ani dnes nepadl rozsudek v případu mnohamilionové zpronevěry ve Vojenské družstevní záložně v Bochoři na Přerovsku. Není totiž úplně jasné, kolik přesně bývalá vedoucí pobočky Jana Marková zpronevěřila. Olomoucký krajský soud proto chce nechat vypracovat další znalecký posudek.

Od června 2007 do června 2009 si na sebe Jana Marková vzala několik půjček. Když nezvládala peníze splácet, začala si půjčovat na jména klientů záložny. Z dluhů se nedokázala vymotat a nakonec se šla sama udat na policii. Jana Marková se před soudem zpovídá už více než rok. Ani dnes ale rozsudek nepadl. Soudce jednání odročil na polovinu října. Není totiž jasné, kolik peněz si Marková půjčila. Záložna tvrdí: vznikla nám škoda deset milionů korun. Podle Markové je to ale jen čtyři nebo pět milionů – tedy o polovinu méně. „My jsme požadovali, aby znalecký posudek byl vyhotoven podle určitých podkladů tak, aby ta škoda byla vyčíslena objektivně,“ vyjádřil se obhájce Jany Markové Milan Veverka.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Právě podle výše škody totiž soud určí i výši trestu. Za téměř desetimilionovou škodu hrozí Markové až deset let za mřížemi. „Tady je zjištění škody naprosto podstatné, takže pokud soud uznal, že je nutné sehnat další podklady, tak je to určitě správně. Je otázkou, zda se to podaří zjistit,“ reagoval zmocněnec Vojenské družstevní záložny Vít Lukáš. Marková prý původně chtěla pomoct manželovi s podnikáním a peníze pak vrátit. Místo toho ale začala utrácet i ona sama. Pořídila čtyři koně, splatila auto, za peníze ze záložny zaplatila i dovolenou v Paříži, Spojených státech nebo na Kanárských ostrovech. Kromě toho koupila pozemek a z peněz platila běžný chod domácnosti nebo provoz restaurace.