Silničáři vystřídají archeology. Chystá se další část obchvatu

Znojmo – Na místě, kde bydleli lidé už tři tisíce let před naším letopočtem, by měl v budoucnu vést obchvat, který odlehčí dopravě v centru Znojma. Zatím je však hotový pouze jeho zlomek. Na jedné části kopou archeologové, zbytek stavby dlouhé roky blokovalo občanské sdružení Obchvat. Odborníci na historii slibují, že budou do září pryč. Lidé ze sdružení navíc tvrdí, že už se soudit nechtějí. Obyvatelé Znojma by se tak konečně mohli po letech dočkat nové silnice.

Severně od Znojma, na jedné z plánovaných částí obchvatu, objevili archeologové unikátní naleziště. Na místě se nachází stopy po osídlení až z mladší doby kamenné. Tedy tři tisíce let před naším letopočtem. „Našli jsme i osídlení z doby železné a největší pozůstatky máme z mladohradištního období, které spadá do jedenáctého až dvanáctého století,“ uvedl vedoucí archeolog David Humpola.

U Znojma začal jeho tým pracovat minulý rok v listopadu. „Práce jsme museli zastavit pouze v zimě, kdy nám zamrzla půda,“ řekl Humpola. Hotovi s vykopávkami by podle něj měli být nejpozději v půlce září. „Zbývá nám asi dvě stě metrů,“ dodal Humpola.

Nejčastěji odborníci nalézali keramiku. „Máme tu spousty zdobených keramických nádob. Keramika je obecně nejčastějším nálezem ve všech archeologických lokalitách,“ upozornil Humpola.

Vedoucí archeolog David Humpola (zdroj: ČT24)

Poté, co se podaří historické předměty dostat ze země, musí být vyfotografovány a řádně zdokumentovány. Následně je do rukou dostane například restaurátorka Zuzana Vejtasová. „Nálezy se vozí do laboratoře, kde je omýváme. Také skládáme střepy, a pokud je to možné, sestavujeme z nich celé nádoby,“ popsala úkol restaurátorů Vejtasová. Nádoby postrádající některé své části doplňuje Vejtasová sádrou. Kromě keramiky se do laboratoře z nalezišť u Znojma dostala i kostra koně či mlýnské kameny.

Dokončení obchvatu už je v dohledu

Ačkoliv archeologové plánují místo opustit už do měsíce, vedení znojemské radnice se obává, že stavbu silnice bude i nadále zdržovat občanské sdružení Obchvat. To s plánovanou trasou nesouhlasí a podle vedení Znojma se soudí o téměř každé vydané stavební povolení.

Vysvětlivka k mapě

žlutý úsek - na této části právě probíhají archeologické vykopávky, je vydáno stavební povolení, ŘSD zde v dohledné době neplánuje stavět

oranžový úsek - i pro tuto část je vydáno stavební povolení, ŘSD právě hledá firmu, která bude úsek silnice stavět

zelený úsek - hotová část silnice

červený úsek - nejkomplikovanější úsek obchvatu, má pouze územní rozhodnutí, stavební povolení zatím nebylo vydáno

„Máme kus obchvatu, který už je hotový. Je to část mezi Kuchařovicemi a Suchohrdly,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Radnice získala stavební povolení i na další malý kus silnice směrem k výpadovce na Jihlavu. „U druhé části máme stavební povolení, které nabylo právní moci. Teď budeme vypisovat soutěž na zhotovitele,“ potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Starosta je ovšem skeptický a domnívá se, že ačkoliv by bylo stavět možné už v letošním roce, realizace se opět protáhne. „Lze předpokládat, že se občanské sdružení odvolá a věc půjde k soudu,“ dodal Gabrhel.

Starosta Znojma Gabrhel ukazuje trasu plánovaného obchvatu (zdroj: ČT24)

Lidé z Obchvatu se ale brání. Podle nich nemají nyní u soudu ani jednu žalobu. „Soudní spory nevedeme. Vloni jsme stáhli dvě žaloby. Máme pouze podaná dvě odvolání. Jedno na rozhodnutí o stavebním povolení a jedno na územní rozhodnutí. Stavbu ale nijak nebrzdíme,“ uvedla Lenka Poláková ze sdružení Obchvat.

Většina obyvatel Znojma by si přála, aby byly spory u konce a obchvat hotový. „Byl by potřeba. Každý den jsou tu zácpy,“ postěžoval si například Jan Průdek. Za pravdu mu dává i další znojemský obyvatel Ivo Hrubý. „Špatně se tu přechází. Člověk si pořád musí dávat pozor, aby ho nesrazilo auto. Obchvat by pomohl odlehčit dopravu v centru,“ dodal Hrubý. Denně městem projede až pětadvacet tisíc aut. V létě je to dokonce třicet tisíc. Díky trase vedoucí mimo město by ve Znojmě mohl počet aut klesnout na polovinu.

Obchvaty na jižní Moravě

Vedení Znojma není na jižní Moravě jediné, které se kvůli neúnosné dopravě v centru rozhodlo postavit obchvat. Přípravy na stavbu druhého úseku začaly vloni na podzim i v Příměticích. Ředitelství silnic a dálnic už má vykoupeny všechny pozemky a na první etapu má vydáno i stavební povolení. Nyní shání na stavbu potřebné peníze. Na stavební povolení naopak zatím čekají u Lechovic. Pokud seženou dostatek financí, stavět by chtěli už příští rok. O obchvatu uvažují i v brněnských Bosonohách. Tam ovšem teprve hledají vhodné místo, kudy by trasa ochvatu mohla vést.

Z devíti kilometrů je zatím hotových jen čtrnáct set metrů. Postavený kus přišel na dvě stě čtyřicet milionů korun. Na dokončení by bylo potřeba dalších pět set padesát milionů. Pokud půjde vše dobře, s druhou etapou stavby by mohlo vedení Znojma i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít už na podzim. Co nejdřív plánují dokončit i zbytek. „Byli bychom rádi, kdybychom už získali stavební povolení u všech částí trasy a mohli s ŘSD mluvit o potřebných financích a termínech realizace,“ uzavřel Gabrhel. Dostavění silnice tak možná zabere méně než odhadovaných deset let.