Brněnské univerzity chtějí nabízet své výzkumy společně

Brno - Jihomoravské univerzity si už nebudou konkurovat. Chtějí totiž podepsat memorandum, které zajistí společné vystupování vysokých škol při spolupráci s firmami. Doposud nabízela své výzkumy každá univerzita zvlášť, nyní se sloučí ve společné konsorcium. Spolupráce firem s největšími brněnskými univerzitami se tak zjednoduší.

Memorandum by mělo ještě víc otevřít dveře spolupráci univerzit a soukromých firem. Řadu úspěšných projektů už na svém kontě výzkumníci mají – VUT například před třemi lety prorazilo se svým holografickým mikroskopem. „Zaznamenává celou informaci o světelné vlně, která přichází od pozorovaného předmětu. My potom z toho obrazu můžeme vyčíst mnohem více údajů. U živých buněk můžeme zjistit, jak je rozložená hmota buněk, aniž bychom je museli obarvovat,“ vysvětlil Radim Chmelík z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Obratem ho koupila soukromá firma, která ho sama vyrábí a prodává. „Je to výhodné pro obě strany. Škola hledá uplatnění pro to, co se zde vymyslí, aby výzkum neměl jen akademický rozměr, ale i praktické uplatnění. A právě přechod vynálezu do praxe mohou firmy nabídnout,“ dodal Chmelík. Navíc je spolupráce s univerzitami levnější, protože firmy nemusí zřizovat vlastní výzkumná pracoviště.

Univerzity spolupracují i na dalších projektech

Spolupráci si vzájemně přislíbily Masarykova univerzita, Vysoké učení technické, Veterinární a farmaceutická univerzita a Mendelova univerzita. S komercionalizací výzkumu na vysokých školách pomůže také město Brno i Jihomoravské inovační centrum.

Memorandum vysokých škol musí ještě schválit brněnští zastupitelé. Vznikající model regionální podpory transferu technologií by pak mohl být připravený v polovině příštího roku.

Plánované konsorcium není jediný společný projekt jihomoravských vysokých škol. Úspěšně spolupracují už v rámci Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Aby univerzity splnily podmínky pro spolufinancování z Evropské unie, musí si však na svůj provoz částečně vydělat. A tomu má právě napomoci vznikající konsorcium brněnských univerzit.

Podobné memorandum uvítá i Ministerstvo školství, které sdružování akademických kapacit na regionální úrovni podporuje. Konsorcium navíc univerzitám umožní, aby mohly oslovit zahraniční firmy jednodušším způsobem. Podobná sdružení vysokých škol fungují v Německu, Dánsku nebo Švýcarsku.

Vydáno pod