Romové demonstrovali v Ostravě proti údajné diskriminaci jejich dětí při přístupu ke vzdělání

Ostrava - Romové z Ostravy se bouří proti údajné diskriminaci jejich dětí při přístupu ke vzdělání. Na dnešní odpoledne svolali do centra města demonstraci. Tvrdí, že jejich děti školy přeřazují do bývalých zvláštních škol a dělí třídy na romské a neromské. Úřady se brání, že na řešení intenzivně pracují.

Doučovací kroužek pro prvňáčky v sociálně vyloučené lokalitě v Krnově. Nejen romské děti si tady procvičí to, co jim v běžné škole nejde. „Po prvních dvou letech této činnosti ty výsledky byly hodně dobré, hlavně na nižším stupni. Opravdu ty děti z toho podprůměru se dostaly do průměru,“ tvrdí ředitel ZŠ Janáčkovo náměstí v Krnově Karel Handlíř. Takový přístup je ale podle aktivistů spíše výjimečný. Obvykle romské děti končí v bývalých zvláštních školách. To potvrzuje i zpráva ombudsmana, podle které jsou v kraji čtyři z deseti dětí v bývalých zvláštních školách romského původu. Ostravští Romové kvůli tomu svolali demonstraci. Vadí jim údajná diskriminace přístupu ke vzdělání. „Škola děti s rodičem pošle na pedagopsychologickou poradnu, která je určena školou, rodič si nemůže sám vybrat. A pedagopsychologická poradna pošle dítě do speciální školy,“ tvrdí zástupkyně svolavatele demonstrace Jolana Šmarhovyčová. Podle organizátorů demonstrace trvá přeřazování romských dětí do bývalých zvláštních škol i 5 let poté, co Evropský soud pro lidská práva označil tuto praxi za diskriminační. Stát musel tehdy odškodnit 18 mladých Romů z Ostravy, které pod různými důvody úřady vyloučily z běžných škol. Ministerstvo školství kvůli rozsudku přepracovává akční plán inkluzivního vzdělvání.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„V současné době probíhají rediagnostiky u žáků, kteří jsou zařazování do základních škol praktických. Takže jde o to, aby ta diagnostika probíhala správně,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Marek Zeman. Organizátoři demonstrace viní ze selhání také Českou školní inspekci. Podle nich by mohla pomocí pokut některým školám zabránit ve vyřazování romských dětí. „Česká školní kompetence tu kontrolní činnost provádí poměrně systematicky důsledně již několik let. Jinak ale to konkrétní rozhodování nemůže Česká školní inspekce ovlivnit,“ reagoval mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. Kritika Romů směřuje také na nedostatečnou přípravu budoucích pedagogů na práci s romskými dětmi. Stát argumentuje, že letos a vloni vyškolil přes 1000 asistentů učitelů.