Klaus: Řecko je obětí jednotné evropské měny

Praha – „Všichni spojují to, co se tu (v eurozóně, potažmo EU) děje, s Řeckem, já ale Řecko neviním,“ prohlásil dosluhující prezident republiky Václav Klaus na besedě se studenty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze na téma evropské integrace. Unie je nyní podle Klause ve slepé uličce a je to podle něj důsledek špatného zvolení integračního procesu.

Nedlouho po svém příletu ze summitu EU-Asie v Laosu zavítal Václav Klaus na akademickou půdu VŠCHT v Praze, aby zde se studenty debatoval na téma evropské integrace, jenž je hlavním tématem Klausovy knihy Evropská integrace bez iluzí. Prezident na úvod poznamenal, že jeho kniha již byla přeložena do několika evropských jazyků, avšak název anglického překladu je prý mylný. "Přeložili to jako Europe: The Shattering of Illusions, což je klamné, neboť já žádné iluze nemám," zavtipkoval Klaus.

Příčinu stávajícího stavu Evropské unie a eurozóny vidí Klaus v chybném nastavení integračního procesu. Evropští vrcholní představitelé totiž věděli, že prosadit Evropskou politickou unii přímým způsobem je nemožné. Proto cesta vedla od Evropského hospodářského společenství k Evropskému společenství, Evropské unii a nakonec k Evropské měnové unii. Nyní je tak na cestě Evropská fiskální unie, aby se pak nakonec dosáhlo kýžené politické unie. 

Václav Klaus, prezident republiky

„Demokracie jako klíčové uspořádaní společnosti patří maximálně na úroveň státu. Ve státě je člověk občanem, v kontinentu jen obyvatelem.“

Václav Klaus a Karel Melzoch
Zdroj: ČT24

Podle Klause byl při přesvědčování ke vstupu do jednotné měnové unie, jakožto současného vrcholu integračního procesu v Evropě, zdůrazňován bohužel jen pozitivní efekt jednotných transakcí. „Ano, když jedete lyžovat do Francie, tak vám jednotná měna ulehčí. Takhle triviálně to ale ve světě nefunguje. Státy totiž ztratily klíčové ekonomické signály a začaly vznikat nerovnosti,“ pronesl Klaus. 

Za situaci, která v unii vznikla, viní evropské politické elity Řecko. „Všichni spojují to, co se tu děje, s Řeckem. Já Řecko neviním. Řecko si to nevynutilo, ale bylo tam lákáno,“ podotkl Klaus s tím, že by bylo osvobozeno, kdyby se mohlo osvobodit od jednotné společné měny. 

Václav Klaus a Karel Melzoch
Zdroj: ČT24

V zaplněné dejvické aule panovala uvolněná atmosféra, kterou řadou vtipů Klaus při své přednášce nastolil. „Chemie mi nikdy moc nešla,“ pronesl Klaus s tím, že proto je na VŠCHT poprvé. Na paškál si bral i chemii jako takovou. Když se totiž jeden ze studentů ptal, jak tedy kvantifikuje ve svém schématu efekty a hloubku integrace, a zda jsou stejné pro různé státy unie, odvětil Klaus, že „nejsme v triviálním světě zvaném chemická věda“. Po skončení přednášky a následné diskuze pak proběhla autogramiáda Klausovy knihy.