Mrakodrapy v centru Ostravy zatím nebudou

Ostrava - V areálu bývalého dolu Jindřich v nejbližších letech žádné mrakodrapy nevyrostou. Jeho vlastník, společnost RPG, totiž svůj projekt Jindřich Plaza pozastavil. Bývalý hotelový dům s dominantní těžní věží tak na svém místě ještě nějakou dobu zůstane. Nevyužitý a chátrající.

Moderní komplex výškových budov, které se měly v centru Ostravy už několik let tyčit k nebesům. Kanceláře, obchody, fitness centrum nebo podzemní garáže. Z velkého plánu ale sešlo. „Přišla ekonomická krize a ti potenciální nájemci, kteří už byli předjednaní, tak změnili svou strategii,“ vysvětlil mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Během roku 2007 museli zdejší kanceláře a další prostory vyklidit všichni nájemníci. Nezbývalo jim, než se přestěhovat jinam. Magdalenu Janíkovou, která si tam v té době nově opravila pedikérské studio, to zrovna nepotěšilo. Musela na úřad práce. Dnes, po pěti letech, důvody vystěhování stále nechápe. „My jsme se to dozvěděli ze dne na den. To vůči nám bylo neférové, že člověk musel hned opustit tu budovu a teď to stojí nevyužité,“ říká.

„Bylo to plánováno v roce 2007, Ostrava zažívala svůj největší ekonomický rozmach, byla zde velká poptávka po kancelářských prostorách,“ uvedl Petr Handl. Teď je ale kanceláří, které často zejí prázdnotou, přespříliš. Stavět další proto podle RPG zatím nemá smysl. „Developeři se zaměřovali poměrně jednostranně v rámci Ostravy, především na kanceláře a kupříkladu rekreační, oddychová a zábavní zařízení byla opomenuta,“ myslí si Jan Sucháček z Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava. Jak nakonec bude Jindřich Plaza vypadat a co v něm bude, nikdo, ani RPG, teď neví. Podle ekonomů by mohlo být jasněji tak do pěti let.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod