Zlínský zastupitel půjde za korupci na dva roky do vězení

Brno – Krajský soud v Brně zpřísnil trest zlínskému zastupiteli a bývalému náměstkovi tamní primátorky Martinu Janečkovi (dříve ČSSD) a jeho dvěma společníkům Daliboru Kučerovi a Radku Dvořákovi. Místo dvouleté podmínky soud všem uložil za korupci dva roky vězení a navíc pokutu. Obhájci nevyloučili, že jejich klienti ještě podají dovolání.

Podle soudkyně Světlany Bartošové chtěli muži insolvenčního správce podplatit, aby dosáhli vlastního prospěchu, a naopak jinému způsobili škodu. Všechny tři proto soudkyně odsoudila ke dvouletému trestu ve věznici s dozorem. Janečka s Kučerou musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun. Dvořák o sto tisíc méně. Rozhodnutí je pravomocné.

Odsouzená trojice i jejich právníci byli dnešním verdiktem soudu velmi překvapeni. Martin Janečka se na otázky novinářů odmítl vyjádřit. „Nebudu to nijak komentovat, vyjádří se můj právník,“ reagoval Kučera.

„Přehodnocení trestu mě absolutně překvapilo, protože jsem přesvědčen, že klienti jsou nevinní. Jsem skálopevně přesvědčen, že v průběhu řízení nebyl proveden jediný důkaz, který by svědčil o jejich vině,“ reagoval obhájce Dalibora Kučery. Kritizoval odvolací soud také kvůli nezpochybnění důvěryhodnosti insolvenčního správce Petra Dokládala.

Podle dnešního vyjádření státní zástupkyně Barbory Vrzalové však byla všechna tři podaná odvolání nedůvodná. Podle soudkyně Bartošové se soud s námitkami vypořádal.

Insolvenční správce Petr Dokládal odmítl přijmout úplatek
Zdroj: ČT Brno

Právě insolvenční správce Petr Dokládal je totiž ústředním svědkem celé kauzy. Dokládal jako správce firmy Arching Group vymáhal po Janečkově firmě Square Transaction dluh ve výši přibližně 30 milionů korun. Za úplatek ve výši 750 tisíc korun měl správce tento dluh administrativně snížit na přibližně šest milionů. Správce se okamžitě obrátil na policii, a už v režii kriminalistů proběhlo předání úplatku. Při akci policie zadržela právníka firmy Radka Dvořáka.

Následné vyšetřování ukázalo, že Dvořák nejednal z vlastní iniciativy, ale na pokyn Janečky jako předsedy představenstva a Dalibora Kučery jako místopředsedy. Všechny tři aktéry státní zástupce obžaloval z korupce.

Janečka od počátku vinu odmítá, přes soudem to zopakoval i dnes. „Nikoho jsem nenaváděl k tomu, aby poskytl úplatek. V žádném případě jsem se ničeho takového nezúčastnil,“ tvrdil. Okresní soud v Brně letos v červnu všechny tři muže odsoudil k podmínce v délce trvání dva roky, Janečka měl navíc zaplatit pokutu 400 tisíc korun. Trojice se proti verdiktu odvolala.

Janečka přijde jako pravomocně odsouzený o mandát zastupitele

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, v zastupitelstvu Zlína působí nadále. Vedení radnice jej k odstoupení opakovaně vyzývalo, Janečka vždy reagoval s tím, že k tomu není důvod, a cítí se nevinný. Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) řekl, že zastupitelstvu předloží návrh, kterým by Janečkův mandát zanikl.

„Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí zaniká mandát člena zastupitelstva obce, vysloví-li to příslušné zastupitelstvo z důvodu pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ uvedl Adámek. „Ostatně, pokud by mandát pana Janečky neukončilo naše zastupitelstvo, učinil by tak v souladu se zákonem ředitel krajského úřadu,“ poznamenal primátor.

Janečka je členem zastupitelstva od roku 1998, od roku 2002 do roku 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora. V posledních volbách ČSSD spolu s ODS neuspěla a skončila v opozici.