Břeclavská věznice se rozroste. Získala areál po uprchlících

Poštorná (Břeclav) - Bývalý uprchlický tábor v Poštorné se brzy promění ve vězení. Břeclavská věznice získala prostory do vlastnictví teprve před několika dny, už teď má ale jasné plány – v Poštorné vznikne až 180 nových míst. Věznice tak vyřeší problém s dlouhodobě nedostačující kapacitou.

„Objekt se v současné době připravuje na zprovoznění. Musíme zajistit zázemí pro vězně i zaměstnance. Nejdůležitější je přitom bezpečnost,“ upozornila mluvčí břeclavské věznice Iva Bednářová. Do nových prostor se začnou stěhovat odsouzení muži s mírnějšími kategoriemi trestu.

Společně s vězni se do budovy nastěhuje také několik desítek nových zaměstnanců. Nabídka pracovních míst se zatím odhaduje na padesát. Ačkoliv vězeňská služba získala prostory už v listopadu, první trestanci se do areálu nastěhují až v únoru příštího roku. „Musí se vybudovat nový vstup a celé oplocení,“ dodala Bednářová. Nový areál ale nabízí odsouzencům i výhody. „Vězni tu budou mít více času a prostoru na sportovní aktivity,“ upřesnila Bednářová.

Dosavadní kapacita břeclavské věznice činí 197 míst. Už před čtyřmi lety se věznice snažila o rozšíření do prostor blízké knihovny, z plánu ale nakonec sešlo. Když se do Poštorné stěhoval uprchlický tábor, podepisovali místní petici. Všichni pak byli rádi, když se koncem loňského roku poslední uprchlíci přestěhovali do Bělé pod Bezdězem. Proti proměně na vězení teď nikdo neprotestuje.