Velcí znečišťovatelé už nepřispívají do Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším

Ostrava - Začaly ozdravné pobyty ostravských školáků na horách – využít městských peněz mohli ale jen někteří. Na ostatní už ve Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším nezbylo. Většina průmyslových podniků se totiž do přispívání nehrne.

Místo smogu beskydský vzduch. Škole, kam chodí i šestiletý Jirka Diviš, zaplatila ozdravný pobyt ostravská radnice. Před dvěma lety pro to zřídila fond. Peněz je ale málo. A tak se horského vzduchu může letos nadýchat jen šestnáct ostravských škol. Třeba na Základní škole Heleny Salichové jsou žáci zklamaní - oni nikam nepojedou. „Samozřejmě, že to budeme zkoušet příští rok, třeba se ukáže větší finančí pobídka,“ doufá ředitel ZŠ Heleny Salichové Josef Teper.

Šest set milionů korun - zhruba tolik vydělá ročně ostravská ocelárna ArcelorMittal. Do městského fondu na ozdravné pobyty pro děti ale letos nepřispěla ani korunu. A není jediná. Zatímco loni znečišťovatelé ovzduší v Ostravě dali do fondu čtyři miliony dvě stě tisíc korun, letos už jen čtyři sta tisíc. Proč? Přispívají prý už do jiných fondů. „Do Státního fondu životního prostředí přispíváme na ozdravné pobyty na základě dobrovolné dohody, která má platnost pět let,“ uvedla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Do stejného fondu směřuje své peníze taky ostravská chemička BorsodChem. „Velcí znečišťovatelé znečišťují tady, takže tyto peníze mají zůstat tady a to prioritně pro děti, které tady žijou,“ myslí si ale náměstek primátora města Ostravy Dalibor Madej. Letos město dalo do fondu pět milionů korun, už příští rok chce ale rozpočet zdvojnásobit - nezávisle na příspěvcích znečišťovatelů. Do hor by tak mohlo vyjet více ostravských školáků. Jasno bude v lednu, po jednání rady.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)