Nádraží Ostrava - Vítkovice má kupce

Ostrava - Nádraží Ostrava - Vítkovice má kupce. Soukromý investor jedná s Českými drahami. V nádražní budově chce zřídit obchodní centrum. S podpisem smlouvy dráhy ale zatím čekají. Ministerstvo kultury totiž v říjnu nádražní budovu prohlásilo za kulturní památku. Rozhodnutí zatím není pravomocné, České dráhy se proti němu odvolaly.

Nádraží Ostrava-Vítkovice. Pro znalce architektury jeden z nejčistších příkladů bruselského stylu v České republice. Pro České dráhy zbytečně velká budova, kterou chce prodat a nechat si zde jen základní zázemí. „My opravdu nejsme žádný stavební developer, abychom rekonstruovali tuto budovu v řádu desítek nebo stovek milionů,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

„Budova je v nedobrém stavu, a to hlavně vinou dlouholeté neúdržby vlastníka, což tedy podtrhuji,“ vyjádřila se mluvčí Ministerstva kultury ČR Markéta Ševčíková. Nádraží vyrostlo v roce 1963 podle návrhu Josefa Dandy, pozdějšího autora přístavby pražského hlavního nádraží. Velkorysá hala zaujala třeba uměleckým sklem na ochozech a i na podstavci hodin. Pokud přežije, ukáže podle odborníků její hodnotu čas.

Cestující stav nádraží mrzí. Opravená a využitá budova nebo další rozpadající se kulturní památka – tak možnosti vývoje staví dráhy. Ministerstvo to odmítá. „V případě zařazení mezi kulturní památky by došlo k určitému omezení pro případného nabyvatele,“ řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

„Rozhodně to neznamená, že bude-li ta budova prohlášena za kulturní památku, že z ní musí být chátrající ruina,“ oponuje mluvčí Ministerstva kultury ČR Markéta Ševčíková. České dráhy čekají s podpisem kupní smlouvy na rozhodnutí Ministerstva kultury. To by mohlo padnout 15. prosince.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)