Komorní scéna Aréna uvádí Plešatou zpěvačku jako televizní show

Ostrava - Komorní scéna aréna připravila jako první premiéru sezóny Plešatou zpěvačku rumunského autora Eugéna Ioneska. Ostravský soubor inscenuje tuto klasiku absurdního dramatu velmi originálně. „Hostující polský režisér Grzegorz Kempinsky ji pojal jako televizní show,“ uvedla Alice Taussiková z Komorní scény Aréna.

Uznávaný a plodný rumunský dramatik Ionesko patří k zakladatelům absurdního divadla. V Plešaté zpěvačce poukazuje především na krizi jazyka, kterým již nelze nic sdělit. Je to jeho první drama. Při psaní se inspiroval učebnicí angličtiny, ze které si také půjčil postavy Mr. a Mrs. Smith.

Kromě režiséra se na představení podepsali další Poláci. Například scénu a kostýmy navrhla Barbara Wolosiuk.

Moderátora a služku si zahraje Josef Kaluža, studiomana Vladislav Georgijev, „vlezlou postavu“ režisér svěřil Vojtěchu Oreničovi. Jako „girls“ se předvedou Tereza Dočkalová, Zuzana Truplová a René Šmotek, pana a paní Smithovou ztvární Marek a Tereza Císovští, pana Martina hraje Michal Čapka, Martinovou Petra Kocmanová a velitele požárníků Albert Čuba.

„Jsme rádi, že se Plešatá zpěvačka dožila v okouzlující svěžesti důchodového věku a my ji můžeme uvést na naší scéně. Za těch sedmdesát let se blábolení manželů Smithových a Martinových stalo všeobecně uznávanou komunikační normou, kterou se řídí mediální svět. A právě o tom je naše inscenace,“ uvádí za soubor ředitelka Renáta Huserová.

Premiéra je v sobotu večer 17. listopadu.