Muž, kterého do bezvědomí poslal v úterý metanol, se probral

OLOMOUC - Lékařům ve fakultní nemocnici v Olomouci se dnes podařilo probudit z umělého spánku sedmapadesátiletého muže, který se tam od minulé soboty léčí z otravy metylalkoholem. Jeho stav se zlepšuje, trvalé následky ale nelze v tuto chvíli vyloučit.

Sedmašedesátiletý muž, který je hospitalizován od úterý, je také ve stabilizovaném stavu. Jeho stejně stará manželka ale ve středu otravě podlehla. Celkem si jedovatý alkohol v Olomouckém kraji vyžádal šest lidských životů.

„Sedmapadesátiletý muž je již při vědomí, dýchá bez pomoci přístrojů. Jeho stav se zlepšuje, ale zatím nelze vyloučit komplikace ani trvalé následky otravy,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.. Lékaři se jej snažili přivést k vědomí několik dní.

Žádné známky poškození se zatím neprojevují ani u staršího muže, který byl v úterý přijat na jednotku intenzivní péče II. interní kliniky. Hladina metanolu u něj podle mluvčího klesá.

V souvislosti s těmito případy, kdy závadný alkohol podle policie pocházel z olomoucké prodejny smíšeného zboží, poslal soud do vazby čtyřicetiletého muže. Po vypití alkoholu, který údajně v obchodě prodával, dva lidé zemřeli.

Z trestného činu ohrožování závadnými potravinami a jinými předměty obvinili policisté i šestapadesátiletou prodavačku, která je stíhána na svobodě.

V Olomouckém kraji je tak stíháno v metanolové kauze už pět lidí. Policisté vydali varování před konzumací alkoholu z prodejny v Nedvědově ulici, kvůli novým případům se do kontrol znovu ve velkém pustili i celníci.

Aféra pokračuju dalším případem z Havířova. Osmačtyřicetiletá žena a o sedm let starší muž skončili v noci na dnešek v péči lékařů havířovské nemocnici kvůli otravě metylalkoholem. Podle policie společně popíjeli lihoviny z neokolkované lahve. Ta obsahovala nebezpečnou koncentraci metanolu. Žena je v kritickém stavu.

Podle mluvčí policejního prezidia Zuzany Součkové je v České republice aktuálně stíháno v metanolové aféře 61 lidí, z nichž 29 je ve vazbě. Jedovatý alkohol si vyžádal už 35 obětí.