Ředitel Sociálních služeb Vsetín složil funkci. Kvůli domově v Zašové

Vsetínsko – Ředitel Sociálních služeb Vsetín Jaromír Navrátil na svém postu končí. Jeho rezignaci dnes posvětili radní Zlínského kraje. Navrátil svůj dobrovolný odchod nabídl sám, a to v souvislosti s vyšetřováním poměrů v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Zašové na Vsetínsku. Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli praktikám v domově podalo trestní oznámení, policie ale žádné porušení zákona nezjistila.

Před týdnem média upozornila na trestní oznámení, které podalo Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli praktikám v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Zašové na Vsetínsku. Podle ministerské kontroly tam docházelo k porušování lidských práv klientů. Zřejmě právě z tohoto důvodu nabídl ředitel Sociálních služeb Vsetín Jaromír Navrátil svoji rezignaci. 

Jeho rezignaci dnes posvětila i krajská Rada. Podle radních by právě ředitel měl dohlížet na kvalitu zařízení, které spravuje, a Navrátil tak podle nich nečinil. Na svém postu proto ředitel skončí k 31. prosinci, jeho nástupce určí výběrové řízení. 

Za zdmi bývalého kláštera žije asi stovka dospělých mužů s různě těžkým mentálním postižením. Údajně se v domově dočkali nejen pomoci, ale taky příkoří. Ministerští úředníci mluví o omezení svobody pohybu, pošlapávání lidské důstojnosti, práva vlastnit majetek a práva odměny za práci. Život klientů podle serveru Aktuálně.cz, který na problém upozornil jako první, údajně ztrpčovaly nesmyslné zákazy, tresty, nadávky, hromadné sprchování či společné kartáčky na zuby. V zašovském domově už skončili dlouholetý vedoucí i vrchní sestra. Trestní oznámení na zaměstnance podalo jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak i Zlínský kraj. Policie oznámení prověřila, žádný přestupek ani známky trestné činnosti ale nenašla.