Lidé vyráběli větrníky pro slané děti

Brno – Vyrobit větrník a připomenout si tak osud dětí a mladých lidí trpících nevyléčitelnou cystickou fibrózou dnes mohli lidé po celé republice. Větrník symbolizuje ztížené dýchání takzvaných slaných dětí, řada z nich ho totiž nedokáže fouknutím ani roztočit. Právě na 21. listopad připadá Evropský den pro cystickou fibrózu.

Děti trpící cystickou fibrózou nelze poznat na první pohled. Jejich pot je ale pětkrát slanější než pot zdravých lidí, proto je známé i přízvisko slané děti. A právě jim je určen dnešní benefiční Větrníkový den, který se uskutečnil na 41 místech po celé republice. 

Několik dobrovolníků se nad výrobou větrníků sešlo i v brněnském centru MaTáTa. „Větrníky budou 15. prosince prodávány na vánočním jarmarku, který pořádá naše centrum. Kdo si větrník za dobrovolný příspěvek zakoupí, přispěje slaným dětem na ozdravné pobyty, inhalátory a další pomůcky,“ vysvětlila organizátorka setkání Renata Nováková. 

Hana Pajerská, maminka chlapce s cystickou fibrózou (zdroj: ČT24)

Nad brněnskými výrobci větrníků převzala záštitu Hana Pajerská, sama matka chlapečka, který fibrózou trpí. „Myslím si, že povědomí o této nemoci zatím není v české společnosti dostatečné. A hlavě proto se pořádají tyto akce,“ vysvětlila matka. 

Kde se budou větrníky vyrábět

  • Boskovice
  • Brno – RC MaTáTa
  • Kroměříž
  • Strážnice

Cystická fibróza je v současnosti nevyléčitelná. Onemocnění postihuje dýchací a zažívací systém postižených jedinců a je charakteristické tvorbou abnormálně hustého hlenu v těchto orgánech. Polovina nemocných cystickou fibrózou v České republice se dnes dožívá 32 let. V tuzemsku je diagnostikováno zhruba 600 nemocných, z nichž asi jedna třetina jsou dospělí. Mezi nimi třeba Radek Polášek. „Nemocí trpím od narození. Problémy jsem měl hlavně během školní docházky – pamatuji si na pravidelné hospitalizace a braní prášků. Důležité je přísné dodržování léčebných postupů. Jinak je to zvládnutelné,“ vysvětlil Polášek, který i v dospělosti skončí několikrát do roka v nemocnici. Část nemocných se ale neléčí vůbec nebo se léčí pod chybnou diagnózou.