Galerie Rubrum představuje v cyklu Dynamit Andreje Dúbravského

Ostrava - Jeden z nejúspěšnějších mladých slovenských malířů Andrej Dúbravský vystavuje v galerii Rubrum v Ostravě-Přívoze. Jako student posledního ročníku bratislavské Akademie výtvarných umění má už za sebou mimo jiné velkou samostatnou výstavu v prestižní galerii Jiří Švestka v Berlíně.

I když nástup Andreje Dúbravského na výtvarnou scénu je téměř raketový, v Česku ho zatím zná málokdo, vystavuje tady potřetí. Do originální koncepce malé ostravské galerie Rubrum přesně zapadá.

„Máme tady v galerii tři cykly - cyklus Staří psi, to je starý underground, Písmáci, což jsou autoři, kteří malují i píší, a třetí, ten je mi asi nejbližší, jsme nazvali Dynamit. Jsou to umělci mladí, talentovaní, nadějní, úžasní, a nespoutaní. A k nim patří právě Andrej Dúbravský,“ vysvětloval kurátor galerie Rubrum Ivan Motýl.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Charakteristickým znakem tvorby Andreje Dúbravského je, že maluje mladíky se zaječíma ušima. „Zaječí uši pro mne symbolizují animálnost, mládí, chlapeckost a také jinakost,“ uvedl Andrej Dúbravský.

V poslední době si začal všímat také různých tělesných handicapů jako je obezita. Tento motiv se u něho objevil teprve nedávno. „Pochopil jsem z různých internetových blogů, že určitý handicap, když si najde to správné publikum, může být i předností a něčím pozitivním,“ vysvětloval malíř.

Teprve pětadvacetiletý Andrej Dúbravský je úspěšný v zahraničí i doma na Slovensku, kde aktuálně získal hlavní cenu v soutěži pro malíře do pětatřiceti let Malba 2012.

V nebližší době čekají mladého umělce galeristé v Japonsku nebo New Yorku. Kromě malování se věnuje také filmu. Tento rok si zahrál například v hororu Zlo nebo ve filmu Andělé.