Přednádraží je na prodej, co bude dál?

Ostrava - Ostravskou lokalitu Přednádraží, kterou obývají poslední tři desítky lidí, čekají změny. České dráhy, které vlastní pozemky kolem domů, je prohlásily za nepotřebný majetek a nabídly k prodeji. Správa železniční a dopravní cesty ale prodej drahám zastavila. Přes pozemek chce totiž vést trať vysokorychlostní železnice a rozšířit nádraží. Lidé v posledním obyvatelném domě se zatím vrhli do oprav.

Přednádraží, dům číslo osm. Osm bytů je obsazených původními i novými nájemníky. Obyvatelé sami vyklidili sklepy a uklízejí půdy, aby se dala spravit střecha, kterou zatéká. „Škoda každého baráku, jak se říká. Odejdou jedni lidi, můžou přijít další,“ myslí si obyvatel Přednádraží Jan Bandy. Stránky Českých drah s nabídkou nemovitostí: Celou lokalitu Přednádraží s výjimkou pozemků pod domy tady nabízejí k odkupu. „Je to pro nás zbytný majetek a chceme to prodat, ale Správa železniční a dopravní cesty nám prodej neodsouhlasila. Nabídku z webu brzy stáhneme,“ potvrdila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

„V prostoru uvedených nemovitostí je naplánovaná vysokorychlostní trať. Část pozemků může být navíc využita pro rekonstrukci železničního uzlu Ostrava, která se plánuje v blízkém období,“ zdůvodnil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Kdy přesně vysokorychlostní trať povede ještě Správa železniční a dopravní cesty nenaplánovala. Území, kde dosud stojí domy, by se ale dotknout neměla. Majitel domů Oldřich Roztočil se o plánech železničářů dozvěděl od České televize. „Vechny okolnosti nasvědčují tomu, že není zájem, aby tam ty domy stály,“ okomentoval to. V územním plánu města Ostravy je pozemek určen pro lehký průmysl, sklady a drobnou výrobu. Naproti Přednádraží už první průmyslové haly vyrostly. Pokud ale majitel domy opraví, mohou tam, jak potvrdil primátor Ostravy, lidé bydlet ještě dalších sto let.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)