V Jihomoravském kraji se přemnožili hraboši

Břeclav - Jihomoravské zemědělce trápí přemnožení hraboši. Na některých polích zničili až osmdesát procent úrody. Nejhůř jsou na tom pole s řepkou a vojtěškou, která jsou hlavně na Vyškovsku a Břeclavsku. Může za to extrémně teplý podzim, jenž hrabošům poskytl dostatek potravy.

To, co letos napáchali hraboši, zemědělci už dlouho nepamatují. „Jejich výskyt je naprosto extrémní, protože se sešly všechny podmínky k množení. Kdyby byl hraboš za korunu, tak jsme milionáři,“ podotkl zemědělec Jiří Marák. Škody i malých zemědělců sahají do statisíců.

Konvenční zemědělci vyráží do boje s hraboši s jedovatými granulemi. Ty sypou buď přímo do nor, nebo do jejich okolí. „Zemědělec musí tři dny předem nahlásit tuto aplikaci. Kdyby tuto látku pozřeli jiní živočichové, tak by mohlo dojít k nějakým poškozením,“ vysvětlil Jan Šamánek ze Státní rostlinolékařské správy. 

Ekologičtí zemědělci tolik možností, jak se vypořádat se škůdci, nemají. Sázejí proto na starou, ale osvědčenou metodu – pomoci přírodě, aby si pomohla sama. Do polí staví asi dvoumetrové dřevěné kůly neboli berličky. Ty jsou pro dravce, aby měli lepší rozhled pro lov. „Využívají je hlavně káňata. Ještě než jsme ty berličky nainstalovali, tak nám tady dravci posedávali po zemi,“ řekl ekologický zemědělec Cyril Urbánek.