Redaktoři školou povinní

Brno - Souboj učitelů, kultura, nejnovější počítačové hry, rozhovor s ředitelem, recepty a odborné články… Pokud se ptáte, co spojuje všechna tato témata, jsou to školní časopisy. Na ten svůj jsou hrdí studenti a studentky brněnského Gymnázia Řečkovice. Pojmenovali jej Gilotina a uspěli s ním v šestém ročníku soutěže Školní časopis a noviny roku 2012.

Do finále soutěže se zapojili studenti a studentky ze 30 středních a 60 základních škol, jejichž časopisy uspěly v krajských kolech. Původně bylo přihlášených časopisů 266, zvítězit jich ale mohlo jen několik, a to v kategoriích titulní strana, grafika, obsah, cena poroty a celkový vítěz roku 2012. V kategorii nejlepší grafika časopisů ze středních škol se na druhém místě umístilo právě Gymnázium Brno-Řečkovice.

Měsíčník Gilotina (jehož jméno vzniklo propojením prvních písmem původního názvu školy: Gymnázium Terezy Novákové) tvoří žáci a žákyně osmiletého gymnázia, věkový rozdíl až šesti let mezi nimi není žádnou překážkou. Pravidelně se scházejí na poradách v knihovně. Doma připravují články a hotový časopis pak odesílají do profesionální tiskárny. Jejich tvorbě rozhodně nechybí originální nápady: například v rubrice Souboj učitelů může vyučující vybrat dva své kolegy či kolegyně a poslat jim písemku z předmětu, který vyučuje. Poté oba testy redaktoři vyhodnotí a oznámkují. Vítěz pak posílá další písemku. O tvorbu časopisu je na škole velký zájem, o čemž svědčí i účast na radách. V současnosti autoři připravují i vlastní webové stránky Gilotiny.

Studenti gymnázia vydávají vlastní časopis (zdroj: ČT24)