Ostrava připravuje rok Wagnera. Uplyne 200 let od jeho narození

Ostrava - Kulturní svět si příští rok, přesně 22. května, připomene dvousté výročí narození jednoho ze zásadních hudebních skladatelů 19. století - Richarda Wagnera. Také Ostrava připravuje wágnerovský program s názvem Wagner Ostrava 2013.

Zapojí se do něho Národní divadlo moravskoslezské, Janáčkův máj, Janáčkova filharmonie, Antikvariát a klub Fiducia a další ostravské instituce. „V průběhu celého roku připravujeme výjimečný program, který zahrnuje operní představení, koncerty, debaty či filmové projekce,“ informovala Dita Eibanová z Národního divadla moravskoslezského.

Wágnerovské pořady začínají v Ostravě už příští týden diskuzí v klubu Fiducia. V pořadu Wagner a Ostrava bude hovořit hudební publicista Martin Jemelka a ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. Základní témata jsou: Wagner jako pozorovatel a komentátor dynamických proměn 19. století, Ring jako kritika moderní průmyslové tržní společnosti a Paralela Wagner – Ostrava.

Martin Jemelka bude mít ve Fiducii další debatu s názvem Wagner myslitel na konci ledna. Zájemci se mohou na konci února těšit na filmový dokument o Wagnerovi a ženách, který promítne také Fiducie. To už budou v Národním divadle moravskoslezském vrcholit zkoušky na Wagnerovu operu Lohengrin, která má v Ostravě premiéru 7. března. Podrobný program celého wagnerovského roku v Ostravě lze najít například na stránkách Národního divadla moravskoslezského.