V Brně začal první Festival otevřených sklepů, skončí v neděli

Do špilberských kasemat, pod středověké klenby a do sklepních restaurací a vináren láká návštěvníky Festival otevřených sklepů. Začal dnes dopoledne na třech desítkách míst v širším centru Brna, potrvá do neděle. Podobné festivaly jsou v jihomoravských vinařských oblastech běžné, v krajském městě se však dosud žádný neuskutečnil.

Účastníci Festivalu otevřených sklepů si při putování za vínem prohlédnou také několik míst, kam se jindy nedostanou. Patří mezi ně například rozlehlé sklepy podél ulice Hlinky, kde se skladovalo víno i v minulých stoletích.

Zajímavostí je možnost degustací v nedávno opravené spleti chodeb a síní pod Zelným trhem. V každém z festivalových míst ochutnají zájemci vzorky od jiného vinaře. Většinou jde o uznávaná jména z jižní Moravy.

Práci jejich zahraničních kolegů prezentují v Brně zástupci lichtenštejnských knížecích vinných sklepů ve Wilfersdorfu v Dolních Rakousech. Pořadatelé z Nadace Partnerství chtěli založením festivalu upozornit na to, že v Brně existuje staletá vinařská tradice. „I když se o tom moc nemluví, Brno je město vína. Jeho historie je s vínem neodmyslitelně spjata a jeho podzemí sloužilo v minulosti zejména ke skladování vína,“ uvedl ředitel festivalu Juraj Flamik.

Některé restaurace připravily jako doplněk festivalu degustační menu. Kuchaři je sestavili s ohledem na vhodnou kombinaci pokrmů a vín. Návštěvníky čeká také různorodý doprovodný program, například koncerty, kostýmované prohlídky historických prostor, řízené degustace či odborné výklady. Podrobný program naleznete na www.otevrenesklepy.cz

Vydáno pod