Karviná vyhlásila černým skládkám válku

Město Karviná investovalo do systému speciálních kamer – tzv. fotopastí – které budou ve dne v noci strážit nejčastější místa černých skládek.

V Karviné začal intenzivní boj proti černým skládkám. Městská policie na kritická místa nainstalovala tzv. fotopasti – systém kamer, který pachatele nejen zaznamená, ale okamžitě také zavolá na místo strážníky. „Město si od této technologie slibuje, že bude snazší černou skládku pachateli prokázat a zároveň i jednodušší ho za ni postihnout,“ řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Likvidace černých skládek přijde město na statisíce korun ročně, to navíc přidává práci lidem z veřejných služeb, kteří by jinak mohli pomáhat jinde. Černé skládky vznikají stále na stejných místech, obvykle jde o garáže, odlehlá místa na okraji města nebo v parcích. Většinu černých skládek vytváří bezdomovci, je však možné nalézt i případy podnikatelů, kteří se zbavovali odpadu. Právě tato kritická místa jsou nyní pod dozorem speciálních kamer.

Jen letos se z černých skládek odvezlo 85 tun odpadů. Město jejich likvidace přišla na zhruba 180.000 korun, přičemž bez pomoci veřejné služby by částka byla výrazně nižší. Monitorovacích zařízení má nyní město celkem šest, stála 140.000 korun. Zda se jednalo o dobrou či špatnou investici, to ale ukáže až čas.