Křest v ostravské Fiducii: Vychází třetí díl souborného díla Jana Balabána

Ostrava – Třetí svazek souborného díla Jana Balabána s názvem Publicistika a hry, kterou vydalo brněnské nakladatelství Host, pokřtí editor knihy a přátelé zemřelého spisovatele tento čtvrtek v Antikvariátu a klubu Fiducia v Ostravě. Jde o závěrečný díl Balabánova díla, který má dva svazky a více než tisíc stran.

Knihy obsahují dvě hry a různé málo známé publicistické texty, kterých napsal v životě velké množství - výtvarné recenze, předmluvy ke knihám, rozhovory nebo sloupky, které psal v letech 2008 – 2010 pro týdeník Respekt.

Křest začíná v 18 hodin. Knihu uvede básník a editor Balabánova díla Petr Hruška a jeho redakční spolupracovníci. V programu vystoupí také Ivan Motýl, Vladislav Holec, Jiří Surůvka a další hosté.

Jan Balabán se narodil v roce 1961, zemřel náhle ve věku 49 let. Živil se jako technický překladatel a tlumočník, v posledních letech pracoval pro ArcelorMittal Ostrava. Psát začal v době studií na Filisofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde studoval češtinu a angličtinu.

Na vydání první knihy - sbírky povídek Středověk, si musel počkat až do roku 1995. Následovaly povídky Boží lano, Prázdniny, Černý beran, román Kudy šel anděl a povídková kniha Jsme tady. Za titul Možná že odcházíme získal Magnesii Literu 2005 za prózu. Poslední román Zeptej se táty vyšel až po jeho smrti v roce 2010. Následovaly první dva svazky souborného díla – Povídky a Romány a povídky. Vše vydalo nakladatelství Host.