Situace kolem vedení opavského dopravního podniku se zkomplikovala

Opava - Dopravní podnik v Opavě stále nemá ani ředitele, ani představenstvo. Ředitel Hynek Woitek byl propuštěn v říjnu, kvůli tomu pak radní o měsíc později odvolali celé představenstvo. Prosincové zasedání zastupitelstva mělo za celou kauzou udělat tečku. Jenže se tak nestalo.

Odsouhlasit nové představenstvo dopravního podniku. To byl jeden z hlavních úkolů opavských zastupitelů na jejich prosincovém zasedání. Zdánlivě jednoduché a předem prodiskutované rozhodnutí ale nakonec přineslo komplikace. Zastupitelé totiž usnesení neschválili, někteří se dokonce na protest záměrně zdrželi hlasování. „My jsme čekali, že po tom debaklu, který představenstvo způsobilo, že budou osloveny všechny kluby a budou mít možnost nominovat odborníky,“ vyjádřil se zastupitel za KSČM Miroslav Opálka. Po nezdařeném hlasování se muselo vedení města rozhodnout, jak bude postupovat dál. „Buď se věc může projednat na zastupitelstvu příštím, tedy zastupitelstvu březnovém, nebo může dojít ke svolání mimořádného zastupitelstva,“ naznačil primátor Opavy Zdeněk Jirásek (ČSSD). O tom, kterou variantu zvolí, jednala ve čtvrtek i městská rada. Ta nakonec rozhodla, že mimořádné zastupitelstvo svolávat nebude. „Současné představenstvo setrvá ve své funkci až do konání valné hromady, která jmenuje představenstvo nové,“ prozradila mluvčí Opavy Lada Dobrovolná.

„Je to relativně nepříjemná situace, protože jsme si mysleli, že nového ředitele bude už vybírat nové představenstvo,“ komentoval situaci náměstek primátora a člen odvolaného představenstva MDPO Dalibor Halátek (SOS pro Opavu). Právě výběrové řízení na post ředitele podniku mělo být v lednu prvním krokem nového představenstva. Teď se termín posouvá až do konce března.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)