Olomouc sníží počet heren. Bývalé divadlo v Hodolanech ale obětuje

Olomouc - Zastupitelé Olomouce schválili novou vyhlášku, která sníží do konce roku 2014 počet heren na polovinu. Podniky s výherními automaty zmizí z památkové zóny, okolí škol a  hlavních ulic. Součástí předpisu je i deklarace, ve které se provozovatelé heren zavážou třeba k tomu, že ze svých výloh odstraní veškeré reklamy.

Na území Olomouce je v současné době sto čtrnáct heren. Číslo, které v podobně velkých městech Česka nemá obdoby, přimělo před rokem vedení radnice k úvahám o tom, že hazard omezí. Výsledkem je vyhláška, podle které do začátku roku 2015 postupně zanikne padesát sedm heren.

„Souhlasili jsme i s přijetím deklarace provozovatelů, kteří se sami zavázali odstranit veškeré jackpoty, reklamní svítící zařízení a současně zavedou v provozovnách kamerový systém,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach. Odborný ředitel Sdružení Podané ruce je přesvědčen, že už to je velmi pozitivní posun.

Součástí vyhlášky je seznam adres, na kterých mohou herny fungovat. Jednou z nich je i budova bývalého divadla v Olomouci–Hodolanech, kterou od města za dvacet milionů korun koupí soukromník a otevře v ní kasino. Mnozí obyvatelé jsou proti. Na osmnáct set jich proti tomu podepsalo petici. Protestovali přímo na zastupitelstvu.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Některé herny z Hodolan zmizí. Z nynějích deseti zůstanou čtyři, ale včetně bývalého divadla,“ potvrdil náměstek Vlach. Podle opozičního zastupitele Miroslava Marka bylo cílem této vyhlášky právě a jen zřízení kasina v historické budově bývalého divadla.

Právo regulovat vyhláškami místa i provozní dobu heren dala obcím už v roce 2011 novela loterijního zákona. Před zrušením podniků jsou provozovatelé státem chránění do 31. prosince 2014.