Brněnští vědci umí otravu metanolem zjistit během několika minut

Brno – Vědci ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) vyvinuli nový způsob diagnostiky otravy metanolem. Netestují totiž obsah metylalkoholu v krvi pacienta, ale hladinu kyseliny mravenčí, na kterou se metanol v těle rozkládá. Oproti stávajícímu vyšetření krve je nová metoda výrazně rychlejší. Doktoři se tak během několika minut mohou rozhodnout pro správnou léčbu, a to právě v situaci, kdy jakékoliv prodlení může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Člověk otrávený metanolem se často dostane do péče lékařů až v pozdním stadiu otravy, kdy je velice těžké přítomnost metylalkoholu v krvi rozpoznat. První příznaky otravy jsou totiž stejné jako běžná opilost spojená s malátností. Postižený tak dlouhou dobu nemusí tušit, že vypil jed. Změna v organismu nastává po šesti až čtyřiadvaceti hodinách od vypití závadného alkoholu, kdy se metanol rozkládá na kyselinu mravenčí. To už se jedná o pozdní stadium otravy, kdy dochází k přímému ohrožení života pacienta. Většina alkoholu je již přeměněná na kyselinu mravenčí. „Kyselina mravenčí je konečný produkt odbourávání metanolu a naše metoda je schopná během přibližně 1 až 2 minut odhalit, zda je v krvi pacienta vyšší hodnota kyseliny mravenčí, než by měla být, a zda je tedy nutné zahájit léčbu,“ popisuje hlavní autor objevu Petr Kubáň z CEITECu.

Petr Kubáň popisuje novou metodu diagnostiky otravy metanolem vyvinutou jeho týmem (zdroj: ČT24)

Pro správné určení diagnózy je tedy určení množství kyseliny mravenčí důležitější než určení množství metanolu v krvi pacienta. V tuto chvíli už ale často o zdraví nebo životě pacienta rozhodují minuty. I proto byla stávající diagnostická metoda v mnoha případech příliš pomalá. Při běžně používané metodě plynové chromatografie se musel vzorek přepravit do specializované laboratoře, upravit a teprve potom mohl být zkoumán, a to vždy znamenalo velkou časovou prodlevu. Použití kapilárně elektroforetické metody, jak se nový diagnostický postup nazývá, má dvě zásadní výhody. Pro zjištění množství kyseliny mravenčí v krvi totiž stačí jen velice malé množství vzorku a výsledek je znám již za pár minut. Díky rychlosti a nenáročnosti na množství použitého krevního vzorku se nový postup hodí i na průběžnou kontrolu úspěšnosti nasazené léčby. I když se jedná o novou metodu, už ji s úspěchem otestovali v Nemocnici s poliklinikou v Havířově.

Bezplatné testování a metanolová aféra v číslech

Bylo otestováno 6 983 vzorků.

12 % (841) vzorků nevyhovělo.

40 vzorků mohlo případné konzumenty přímo ohrozit na životě.

Nejvíce závadného alkoholu bylo odhaleno ve vzorcích z Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Bezplatné testování probíhalo od 7. do 28. prosince minulého roku a stálo přibližně 7,5 milionu Kč.

První otrava byla zaznamenána 3. září 2012 a celkově v nemocnici s otravou metanolem skončilo 101 lidí. 42 otrávených zemřelo.  

Ministerstvo udělilo v průběhu akce 225 pokut v celkové výši 1,229 milionu korun a podalo celkem 857 podnětů Policii ČR a Celní správě.

Z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami bylo v souvislosti s metanolovou aférou obviněno téměř 70 lidí.