Firmy podporují kvalitní výuku matematiky ve školách

Ostrava - Děti se bojí matematiky, to je špatná zpráva, se kterou se rozhodly bojovat desítky technicky a počítačově zaměřených firem. Pro děti ze základních škol připravili šéfové podniků program Matematika s chutí. Sami ho platí a připravují. Matematicky gramotných pracovníků mají stále méně a v budoucnu to prý může ohrozit jejich existenci.

Základní škola v Bohumíně je místem, kde se děti matematiku učí s chutí. Třída 5. A dostala za úkol narýsovat jedno z oken slavného chrámu v Barceloně. Desetiletý Filip Čepelák se na hodiny matematiky těší. Stejně jako většina jeho spolužáků.

„Zaměřujeme se hlavně na evropské státy, a to z hlediska vlastivědného a matematického, počítáme třeba rozlohu nebo počet obyvatel,“ uvedl Filip Čepelák, který je ale spíše výjimkou. V mezinárodních testech skončili žáci základních škol se znalostí matematiky na posledních příčkách. „České děti se matematiky bojí, ke zhoršení znalostí došlo už asi v polovině devadesátých let,“ konstatoval vedoucí projektu Matmatika s chutí Tomáš Jelínek.

Simona Zdvomková učí matematiku 12 let. Do projektu se přihlásila dobrovolně. Potvrzuje, že pokud mají děti jen strojově počítat, předmět je nebaví a nezvládají ho.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

První ročník projektu Matematika s chutí hradily velké průmyslové podniky nebo počítačové firmy. Základním školám, které se do něj zapojily, přispěly částkou tři miliony korun. Právě podniky budou mít totiž problém s nedostatkem matematicky gramotných lidí už za pár let. Některé už teď zvažují stěhování za kvalitnější pracovní silou. „Když tady nebude dostatek kvalifikovaných lidí, může to některé nadnárodní korporace od tohoto prostoru odradit, půjdou jinam,“ řekl prezident Svazu průmyslu České republiky Jan Rafaj.

Že mají české děti s matematikou problémy, připouští i ministr školství Petr Fiala. „Podpora rozvoje matematické gramotnosti přírodověděckého vzdělávání musí začít na základních školách, ještě lépe v předškolním vzdělávání. Na to se musíme soustředit,“ prohlásil ministr Fiala. Do projektu matematika s chutí se přihlásilo téměř sto škol. V moravskoslezském kraji jich je třináct.