Záchrana pro Masters of Rock – Vizovice snížily poplatek pro pořadatele

Vizovice (Zlínsko) – Zastupitelé Vizovic schválili snížení poplatku za pořádání festivalu Masters of Rock. V prosinci přitom rozhodli o tom, že organizátoři největšího svátku tvrdé hudby u nás budou muset místo poplatku 100 tisíc korun odvádět dvojnásobek. Pořadatelé proto hrozili odchodem a zastupitelé jim ze strachu o to, že o vyhledávanou akci přijdou úplně, vyšli vstříc.

Masters of Rock a Vizovice jsou neoddělitelně spojeny už více než deset let. Přesto už podruhé v posledních třech letech hrozilo, že festival tvrdé hudby město opustí. Prosincová vyhláška zvýšila poplatek na pořádání akce na dvojnásobek, což pořadatele zvedlo ze židle a oznámili odchod z Vizovic, pokud se částka opět nesníží.

Přetahovanou o peníze dnes na pondělním zasedání ukončili zastupitelé. Vedení festivalu vyšli vstříc - festival bude opět platit poplatek 100 tisíc jako v minulých letech. Pořadatel Jiří Daron jednání zastupitelů sledoval s napětím a snížení poplatku reagoval prohlášením, že Masters of Rock zůstane ve Vizovicích i nadále. „I tak ale požaduji poplatek za diskriminační vzhledem k tomu, že festival láká do Vizovic desetitisíce fanoušků, kteří tady utrácejí svoje peníze,“ dodal Daron.

O výši poplatku se Vizovice přely s pořadateli už v roce 2010

Vášně mezi oběma stranami poprvé vygradovaly v roce 2010, kdy zastupitelé požadovali deset procent z hrubých tržeb festivalu – tedy 250 tisíc korun. Pořadatelé do té doby platili 50 tisíc korun. Nakonec se dohodli na kompromisní částce 100 tisíc.

Už tehdy pořádající agentura vyhrožovala, že festival přestěhuje jinam. Tenkrát se zvažovalo, že novým dějištěm Masters of Rock by se mohly stát Otrokovice, Holešov nebo Kunovice. Několik set obyvatel Vizovic pořadatele navíc podpořilo svým podpisem na petici, která s odchodem festivalu nesouhlasila.

„Většina lidí ve Vizovicích se naučila s festivalem žít, jsou si vědomi, co festival přináší ekonomicky pro město,“ vysvětlil ředitel pořádající agentury Jiří Daron. Z Masters of Rock žije místní fotbalový stadion, vizovický zámek, ale také střední odborné učiliště. Tam všude totiž bývají návštěvníci festivalu za poplatek ubytováni. Turisté během festivalu ve městě utratí zhruba čtyřicet milionů korun.

Vydáno pod