Na Bruntálsku hrozí redukce pošt

Bruntálsko - Pěti obcím na Bruntálsku hrozí, že přijdou o poštu. Česká pošta chce tamní klasické přepážky zrušit a nahradit je tzv. službou pošta Partner. Starostové obcí s rušením nesouhlasí a chtějí za zachování pošty bojovat. Zvažují třeba pronájem zdarma.

Andělská Hora, Liptaň, Hošťálkovy, to jsou tři z obcí, jejichž starostové dostali od České pošty dopis, že se tamní poštovní pobočka bude zavírat.  Podobnou zprávu dostali třeba i ve Václavově a Starém Městě u Bruntálu. Všude dopis vyvolal stejnou reakci a starostové nesouhlasí. „Máme tady spoustu nezaměstnaných lidí, kteří si na poštu chodí pro dávky. Když jim poštu vezmeme, nezůstane jim ani práce, ani pošta“, uvedl Miroslav Novotný, starosta Andělské Hory. Starostka Liptaně zase zmínila, že by lidé museli dojíždět na poštu až do Města Albrechtic, což pro ně znamená výdaje za cestu.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Česká pošta se ale brání. Poštovní přepážku by nahradila tzv. pošta Partner a služby by v ní mohli zajišťovat místní podnikatelé nebo i samotné obce. S tím však nesouhlasí například Tomáš Gronkowiec, starosta Hošťálkova, který prohlásil, že při současných opatřeních, kdy obec hledá každou korunu, by asi nebylo možné přijmout další pracovní sílu. 

„My nechceme pošty rušit. Chceme jen nabídnout jinou formu poštovní obsluhy občanům. Důležité je také uvést, že veškeré poštovní služby v daných obcích zůstanou zachovány“, upřesnila Marta Selicharová, mluvčí České pošty.

V Rudné pod Pradědem prohráli svůj boj o klasickou poštovní přepážku zhruba před dvěma lety. Nejbližší pošta je až v Bruntále, funguje tady pošta Partner. Spokojeni tam však nejsou. Starosta obce uvedl, že když fungovala klasická kamenná pošta, mohli si lidé koupit známky, chodili si pro důchod, fungovala poštovní spořitelna a lidé si mohli i vklady vybírat. Teď tyto možnosti nemají.

Osud pěti pošt v bruntálském okrese zatím není jistý. Všechny starosty čeká jednání se zástupcem České pošty. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do letošního června.