Výstava Ivany Štenclové

Ostrava - Oceňovaná Ivana Štenclová, jejíž díla jsou zastoupena v národních i soukromých sbírkách celého světa, přichází s novými obrazy a novou technikou. Svůj cyklus „Euphoria“ představí v ostravské Galerii Beseda.

Jako naprostý fenomén současné ženské výtvarné tvorby označují odborné kruhy dvaatřicetiletou Ivanu Štenclovou. Aktivně maluje víc než deset let a jako jedna z mála se svou uměleckou prací bez problémů uživí. „Její výtvarná tendence je vzestupná, neustále vytváří novou tématiku a přichází s novými experimenty ve své tvorbě“, uvedla Gabriela Pelikánová, kurátorka výstavy. Sama Štěnclová tvorbu vnímá výpověď ze všech emocí, které přináší náplň mateřství.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Ještě nedávno si Ivana Štenclová vybírala takové techniky, které mohla mít zcela pod kontrolou. Dnes je tomu jinak. Maluje na hedvábí, stará prostěradla, neošetřená, surová plátna. Přesné kresebné linky doplňují náhodně rozpité barvy.

„Nechci jen zobrazovat dceru, ale v tom dítěti se zrcadlí a snoubí naivita, krása, čistota, bezradnost, zranitelnost, a to jsou všechno věci, skrze které můžu vyjadřovat i sama sebe“, uvedla autorka.

Bohatými a fascinujícími technikami vytvořené obrazy Ivany Štenclové nabídne veřejnosti ostravská Galerie Beseda do 25. dubna.