Boj za stromy

Třinec, Český Těšín - „Nekácejte nám stromy,“ prosí Lesy České republiky obyvatelé Českého Těšína a Třince. Státní podnik se tam totiž pustil do obnovy svých lesních porostů. Jenže podle obou měst podnik nepostupuje šetrně. Proti kácení už vznikají i petice.

U těšínské přehrady najdete pařez na pařezu a samou mýtinu. V jednom místě tam padly stovky stromů. Nelíbí se to mimo jiné i skautům, kteří mají u lesa své středisko. Podle slov Zbyňka Boublíka, mluvčího Lesů České republiky se však jedná o počátek postupné obnovy porostu, který bude probíhat v postupných krocích v období zhruba třiceti let.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jenže podle města nepostupuje státní podnik tak, jak by měl. Les u přehrady slouží jako rekreační zóna a v ní by mělo být kácení šetrnější. Lesy České republiky se však brání a tvrdí, že postupují v plném souladu s platnými předpisy.

Stejný problém řeší i v Třinci. Tady měly k zemi padnout stromy, které lemují sídliště na Sosně. Ve městě, které trpí špatným ovzduším, je každý strom důležitý. Vedení města proto na nic nečekalo a s Lesy České republiky začalo ihned jednat. „Dospěli jsme s krajským ředitelem Lesů České republiky k jakémusi kompromisu. Nedojde k holoseči, nýbrž k omezené těžbě,“ informovala Věra Palkovská, starostka Třince.

V obou městech se proti kácení postavili i jejich obyvatelé. Na třinecké radnici už první petici obdrželi, v Českém Těšíně se sběrem podpisů teprve začnou.