Stěhování unikátní hasičské stříkačky

Hradec nad Moravicí - Z podzámčí na zámek stěhovali dobrovolní hasiči z Hradce nad Moravicí unikátní parní stříkačku. Hasiči ji vlastní více než sto let. Na její koupi se složila obec, sbor i místní honorace. Stříkačka odcestovala na zámek, kde bude součástí nové expozice o historii místních dobrovolných hasičů.

V roce 1905 dostali dobrovolní hasiči z Hradce novou hasičárnu a o dva roky později si do ní pořídili technický výdobytek své  doby - parní stříkačku. Podobných se v republice dochovalo šest.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

„Tahle je skutečně unikátní, protože je od firmy Kan Reuter z Vídně a podobná je shodou okolností vystavována v Národním technickém muzeu ve Vídni,“ uvedl Petr Havrlant, historik z Národního památkového ústavu.

Svůj poslední požár hasila v roce 1936. Po válce ležela ve stodolách a nikdo se k ní nehlásil. Dobrovolní hasiči si ji vzali zpět a na vlastní náklady uvedli do provozu.

„Musíme si uvědomit, že stříkačka byla vyrobena v době, kdy se vyráběly ruční stříkačky, které byly svým dostřikem opravdu minimální,“ upřesnil Tomáš Rozehnal, velitel Sboru dobrovolných hasičů.

Jeden a půl tuny těžký stroj táhli v minulém století koně. Dnes cestovala na zámek zapřažená v hasičském autě. 

Na koupi stříkačky, které hasiči říkají „pára“, se v roce 1907 složily dvě obce, sbor hasičů a tisíci rakouskými korunami přispěl i kníže Karel Lichnovský majitel Hradeckého zámku.

Parní stříkačka stála 4 965 rakouských korun.