Olomouc opraví bývalou pevnost

Olomouc – Bývalou vojenskou pevnost na Tabulovém vrchu se chystá opravit město Olomouc. Pevnost je součástí areálu místní fakultní nemocnice. Peníze ani nárok na dotaci ale zdravotnické zařízení nemá. Opravu i financování proto zajistí město, které tak chce přilákat turisty.

Fort na Tabulovém vrchu v Olomouci byl součástí opevnění města od poloviny 19. století. Jsou tu typické hlavní i vedlejší valy, kaponiéry – tedy komunikace, které spojují jednotlivé části pevnosti, a také střelecká galerie nebo takzvané náslechové chodby.

Pracovník oddělení památkové péče Magistrátu města Olomouce Miloš Zavadil informoval, že všechny pevnosti v celé Evropě mají určitý charakter a představují nějakou pevnostní školu. Ta zdejší je prý specifickým prvkem rakouské pevnostní školy. Náměstek primátora Statutárního města Olomouce Jan Holpuch (ODS) upřesnil, že specifická je právě v předpolí, v tom systému podzemních chodeb.

Byla jakýmsi strašákem, který měl odradit případného nepřítele. Vojáci tu ale spíš cvičili, než přímo bojovali. Přesto do jedné bitvy zasáhla. „14. července 1866 z pevnosti vyjížděly jízdní jednotky na průzkum směrem k Prostějovu a tam se střetly s pruskou armádou,“ uvedl Miloš Zavadil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Architektonicky unikátní fort schovaný v areálu olomoucké fakultní nemocnice teď čekají opravy. Tiskový mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant prozradil, že budovu archivu si veřejnost nebude moci prohlédnout, protože tam je uskladněná pacientská dokumentace, ale ostatní prostory bude možné navštívit.

„Stěžejní je podzemí, které chceme zpřístupnit. Ten systém podzemních chodeb je ve velmi dobrém stavu a navíc je skutečně rozsáhlý, dvoupodlažní,“ dodal Jan Holpuch. Kromě toho budou lidé mít možnost seznámit se s jednotlivými částmi pevnosti taky prostřednictvím takzvané zážitkové turistiky, konkrétně účastí na střelbách ve střelecké galerii.

Pevnost na Tabulovém vrchu měla společně s dalším fortem Na Šibeníku posílit bastionové opevnění centra města. Kvůli průtahům při stavbě se ale nakonec stala součástí tzv. předsunutého opevnění Olomouce společně s dalšími devíti forty, například v místní části Neředín nebo v Křelově.