Sněžení Česko neopustí ani v neděli, napadnou desítky centimetrů

Praha - Sněhovým vločkám zatím počasí přeje a jiné to nebude ani v následujících dnech. V noci na neděli a po celý následující den by měly sněhové přeháňky zasáhnout jih Čech, Vysočinu, Moravu a Slezsko. Očekává se až 20 cm mokrého sněhu, v Jeseníkách a Beskydech až půl metru. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mohla mít nezvykle dlouhá zima negativní dopad na zemědělce i zahrádkáře.

„Během noci na neděli očekáváme od jihu sněžení, které bude místy trvalé a vydatné. Na východě území bude v polohách pod 700 metry nad mořem místy přechodně pršet nebo padat déšť se sněhem. Srážky budou od jihu slábnout a ustávat až během noci na pondělí,“ uvedl ČHMÚ. Do noci na pondělí by mělo na jihu Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku napadnout deset až 20 centimetrů nového sněhu, v Jeseníkách a v Beskydech 20 až 50 centimetrů.

Výstraha ČHMÚ

Aktuální výstraha před sněžením platí pro Vysočinu a Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Ve všech těchto krajích s výjimkou Jihočeského také hrozí tvorba sněhových jazyků.

Sníh bude mokrý a těžký

„Při teplotách kolem nuly bude sníh mokrý a těžký, a tak jsou předpokládány škody na lesním porostu, polomy a komplikace v energetice i dopravě. Nelze vyloučit až kalamitní situaci,“ sdělil ČHMÚ. Na území, pro které neplatí výstraha, by mělo napadnout do deseti centimetrů sněhu, zejména na severozápadě. Tvorba sněhových jazyků hrozí kvůli prudšímu větru zejména na Moravě a ve Slezsku, v Jeseníkách a Beskydech se od 600 metrů nad mořem mohou vyskytovat i závěje.

Dlouhá zima farmáře netěší

Mrazy a sníh, které poslední dobou svírají cel Česko, nepřejí farmářům. Hrozí, že se posune zahájení prodeje jarní zeleniny a bylinek až o měsíc a půl. „Bohužel zelenina se v této chvíli prodává jenom skladovaná. Nová litoměřická už by normálně v dubnu byla, ale kvůli velké zimě se nedá sázet,“ uvedl Tomáš Popp, organizátor farmářských trhů v Plzni.