Registr vozidel na dva dny mimo provoz. Kvůli změně správce

Praha - Začíná dvoudenní odstávka centrálního registru vozidel. A to kvůli změně jeho provozovatele, jehož služby je podle ministerstva dopravy nutné řádně otestovat. Dosavadní správce rozsáhlé databáze, firma ATS Telcom, se od léta potýkal s řadou problémů a nyní mu končí smlouva.

Po řadě neplánovaných výpadků registru loni v létě teď přichází první, o kterém řidiči a úředníci vědí předem. Přechod na nového správce už běží naplno, díky pondělnímu svátku má vše zabrat jen dva pracovní dny. Dosavadnímu správci ATS Telcom vypršela na konci března smlouva, na její novou podobu už ministerstvo dopravy nekývlo. Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) není žádný objektivní důvod k jejímu prodloužení.

Na dočasný provoz registru po dobu jednoho roku vybral resort firmy ICZ a Telefonika O2. Nový způsob správy registru vozidel bude podle Stanjury (ODS) pro ministerstvo vhodnější – bude mít silnější pozici a zároveň ušetří. ROčně má jít až o 50 milionů korun, což je třetina toho, co platí nyní. Kompletní náprava chyb ale podle ministra nějaký čas potrvá. „K tomu, aby se systém centrálního registru zlepšil, budeme potřebovat řádově měsíce,“ uvedl Stanjura. Během několika týdnů ministerstvo vypíše standardní výběrové řízení a jeho vítěz bude registr vozidel spravovat od dubna příštího roku, kdy vyprší smlouva s aktuálními dodavateli.

Registr vozidel na dva dny mimo provoz. Kvůli změně správce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod