Severní Moravu trápily přívaly sněhu

Moravskoslezský kraj - Třetí den pod sněhem. Obce na severu Moravy se dál zbavují sněhové pokrývky. Od sobotní noci napadlo místy i padesát centimetrů nového sněhu. V Beskydech tak leží i metrová vrstva. Horská služba varuje, aby se lidé raději nevydávali na hřebenové túry. Hrozí tam nebezpečí lavin.

Nezbylo nic jiného, než vzít do rukou lopaty a uklízet chodníky. Sníh z měst pomalu mizí. Práce končí i na cestách. Silničáři dnes odklidili poslední zbytky rozbředlého sněhu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Zatímco pod horami je už klidněji, v Beskydech hrozí dokonce sesuvy sněhu. Horská služba proto na lyžích vyrazila do terénu zkontrolovat, jak velké je riziko. Znamená to, prokopat se přes vrstvy sněhu až k hlíně.

V Beskydech napadlo od sobotní noci kolem padesáti centimetrů. Nová sněhová pokrývka na namrzlém starém sněhu nedrží. Když se po svahu projede lyžař, může tak odstartovat menší lavinu. Zatím naposledy zasahovala služba v Beskydech v neděli. Sníh tady zasypal ski alpinistu. „Muž vyvázl pouze s lehkým zraněním, a to jen díky duchapřítomností své manželky, která ho zpod sněhové masy vyhrabala,“ informoval Pavel Masopust, záchranář z Horské služby Beskydy.

Turisté i lyžaři by měli být na horách velmi opatrní a po nevyznačených cestách vůbec nechodit.