Lékaři ordinovali experimentální léčbu nádoru mozku

Olomoucko - Sedmnáctiletý Jirka ze Šternberka na Olomoucku bojuje s málo známou, ale závažnou nemocí - tuberózní sklerózou. Způsobila mu nádor v mozku, který nelze operovat. Jedinou šancí byl drahý experimentální lék. Po roce terapie se cítí lépe. Lékaři teď ale museli rozhodnout, jestli ho bude dostávat dál.

V rodině Jirky o tuberózní skleróze nikdy neslyšeli. Lékaři mu ji zjistili v devíti letech. Upozornila je vyrážka na obličeji. Tato genetická nemoc tvoří v těle nádory. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Nejnebezpečnější byl nezhoubný, více než třícentimetrový nádor v mozku. „Trpěl jsem bolestmi hlavy a šuměním v levém uchu. Byl jsem unavený,“ komentoval svůj stav Jiří Dajčar.

Nádor se nedá radikálně odoperovat, proto nabídli Jirkovi novou, moderní léčbu. Speciální tzv. biologický lék cíleně likviduje nádorové buňky.

Od doby, kdy Jirka pravidelně užívá experimentální léčbu, může pravidelně docházet do školy a začala se mu dařit i práce s keramikou.

Teď po roce léčbě musel Jirka na důkladné vyšetření. Zdravotní pojišťovny uhradí lék, který přijde skoro na sto tisíc měsíčně, jen po podrobném zdůvodnění. Lékaři mu ho chtějí předepisovat nejméně další dva roky. V Česku ho bere jen několik dětí. Nemoc není úplně vzácná, ale u každého se projevuje jinak.