Sparta míří do Olomouce, chce zopakovat pohárový úspěch

Praha - V dramatickém boji o titul ve fotbalové lize má pro nadcházející dějství lepší pozici vedoucí Plzeň, která hostí předposlední Teplice. Sparta se představí na hřišti třetí Sigmy Olomouc, kterou ve středu porazila v poháru. Tečku za 22. kolem obstará moravská bitva Jihlava - Brno. Zápas Olomouc - Sparta sledujte v přímém přenosu od 16:10 na ČT sport a našem webu, duel mezi Jihlavou a Brnem v pondělí od 17:30.

Sparta, v lize už dvanáct zápasů neporažená, míří do Olomouce s velkým sebevědomím. Středeční jasné vítězství v poháru Pražany hodně navnadilo. „Chceme navázat na to, co jsme v Olomouci uhráli v poháru. Ale předpokládáme, že ligový zápas teď bude ještě náročnější. Na stadionu čekáme i bouřlivější kulisu a domácí do zápasu možná půjdou s větším odhodláním. Olomouc nebude chtít dvakrát za sebou doma odevzdat body,“ uvedl kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Hanáci na Spartu i Plzeň ztrácejí pět bodů a blížící se souboj berou jako velkou šanci, aby se udrželi ve hře o titul. Zároveň mají velkou motivaci Pražanům vrátit tři dny starou prohru. „Pohárový zápas nám ukázal, jak by to nešlo,“ prohlásil trenér Roman Pivarník. Sigma, která minulý pátek při prohře v Liberci ztratila ligové body po předchozích čtyřech vítězstvích, však doma Spartu neporazila už patnáct let.

Utkání Teplice - Plzeň
Zdroj: ČT24/ČTK

Plzeň má také proti Teplicím co napravovat. Po ligové prohře na Letné si sebevědomí nezvedla ani při následném pohárovém nezdaru v Jablonci. Západočeši musejí vymýšlet, kdo v sestavě nahradí distancovaného reprezentačního záložníka Vladimíra Daridu. Kouč Pavel Vrba tuší, že jeho hráče čeká především dobývání soupeřovy obrany. „Tomu přizpůsobíme i sestavu,“ naznačil Vrba, že možná od úvodního hvizdu na jaře podruhé nasadí útočníka Tecla i Bakoše do základní sestavy.

Pro Teplické, kteří na jaře ani jednou nepoznali vítěznou radost a dál se topí v sestupovém pásmu, by byl jakýkoliv bodový zisk ve Štruncových sadech nečekaným úspěchem. „Zápasy, v nichž se budeme zachraňovat, teprve přijdou. V Plzni můžeme jenom získat, k tomu ale musíme hrát maximálně zodpovědně. Nemyslím, že by prohra na Spartě na Plzni zanechala stopy. Ale i Plzeňští teď vědí, že si další ztráty dovolit nemohou,“ řekl trenér Zdeněk Ščasný.

Slovácko - Jablonec
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Čtvrtý Jablonec je o bod za Olomoucí a v duelu se Slováckem by po třech remízách za sebou rád zase zvítězil. Kouč Václav Kotal o další bodové ztrátě nechce slyšet. „Pokud chceme myslet na třetí příčku, musíme konečně zabrat a vyhrát,“ řekl Kotal. Jablonečtí jsou ale na pozoru: Slovácko třeba před necelým měsícem vyhrálo drtivě v Teplicích 4:0.

Na ostrý zápas jsou natěšení v Ostravě. Baník v lize hrál naposledy před třemi týdny, protože přišel o odloženou pondělní dohrávku s Jihlavou. Teď hostí Liberec, který už pět zápasů nedokázal porazit. „Liberec má kvalitu, na Slavii jsem ale viděl, že je k poražení,“ připomněl ostravský kouč Martin Pulpit jediný jarní nezdar Severočechů, kteří se po špatném vstupu do sezony vyhoupli už na sedmé místo.

Utkání Hradec Králové - Baník Ostrava
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Baník může výhrou udělat další velký krok k záchraně, to samé ale platí i pro Hradec Králové. Východočeši v minulém kole po pětizápasovém čekání naplno zabrali v Brně a opustili sestupové pásmo. Úspěch chtějí potvrdit proti páté Mladé Boleslavi. V hradeckém dresu bude mít o motivaci postaráno útočník Marek Kulič, dlouholetá opora a kapitán soupeře.