Azylová centra jsou plná, docházejí jim finance

Praha - Dlouhá zima a rekordně nízké teploty způsobují problémy hlavně lidem bez domova. Na azylová centra se letos obrátilo o dvacet procent víc lidí než loni. Peníze na provoz ale začínají docházet. V Česku se letos bez domova ocitlo více než deset tisíc lidí.

Tak dlouhou zimu nepamatují ani bezdomovci. Schází jím suché dřevo, aby si navařili. Před mrazem se proto často uchylují do azylových center. Lidí bez domova tady v posledních měsících rapidně přibylo, kapacita center se tak převýšila až o polovinu. 

Plno mají i v azylovém domě pro ženy a matky s dětmi v Ostravě. Lidé tady dokonce přespávají na židlích. Kromě toho začínají mít centra problémy s financemi, situaci těžko zvládají. „I když je zima dlouhá, víc peněz nám nikdo nedá,“ řekla sociální pracovnice z Azylového domu sv. Terezie Jana Ivančicová.

Do denních center si pro jídlo nebo šaty chodí nejčastěji lidé mezi padesátkou a šedesátkou. Jenže poslední dobou se na ulici ocitají i mladí kolem dvaceti let. Přibývá taky těch, kteří patřili k pracující střední třídě. Lidí, kteří se ocitli bez domova a hledají pomoc v azylových centrech, je letos v Česku skoro 12 tisíc.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)