Plzeň v sérii vede 1:0, Zlín doma nedal ani gól

Zlín - Finálovou sérii play-off extraligy začali lépe hokejisté Plzně, kteří zvítězili na ledě vítěze základní části Zlína 3:0. Západočeši udeřili dvakrát v přesilovkách, jejich branky obstarali Jozef Balej, Jan Kovář a Václav Pletka. Druhé čisté konto během letošních vyřazovacích bojů vychytal gólman Marek Mazanec.

Po slavnostním buly reprezentačního beka a bývalé dlouholeté opory domácích Miroslava Blaťáka hýřili aktivitou indiáni, Kratěna však z dobré palebné parkety mířil nad. Mazance zaměstnal jako první Köhler. Záhy poté přišla přesilovka Plzně, která se jí vůbec nepovedla. Zlín byl ve své početní výhodě mnohem nebezpečnější, rány Tesaříka a Köhlera bez přípravy ale dokázal pokrýt Mazanec. Ve 13. minutě se proti pravidlům provinil Leška a tato přesilovka už se hostům povedla o mnoho lépe.

Straka nastřelil před brankou clonícího Baleje a právě slovenský útočník se zorientoval nejlépe a dostal kotouč za Sedláčkova záda. Zlínský brankář se pář vteřin po opětovném zahájení hry vyznamenal při Kovářově dorážce a zabránil další pohromě pro domácí. Nástup do druhé části vyšel i s přispěním Strakova trestu ze závěru prvního dějství lépe beranům. Čajánek však pálil nepřesně. Plzeň musela do čtyř brzy znovu a Mazanec zasahoval proti Zámorskému.

Až před polovinou prostřední třetiny vyslala Plzeň po přestávce první přesnou ránu mezi tyče, Sedláček ale nezaváhal. Ve 32. minutě pálil z velkého úhlu Čajánek po akci Veselého, Mazanec ostrý projektil, na který příliš neviděl, dokázal se štěstím vytěsnit. Nedlouho poté se srazili Okál s Kratěnou, což pro domácí sestavu zdecimovanou zraněními znamenalo další oslabení. Okál odkulhal do kabiny a do zápasu již nezasáhl. Při přesilovce poté pálil nebezpečně St. Pierre.

Před přestávkou zlínským zadákům ujel Kovář, skvěle si roztáhl Sedláčka a mezi jeho betony přidal bekhendem druhou trefu Plzně, která byla rázem pevně v sedle. Svůj náskok Západočeši ještě zvýraznili na začátku třetí dvacetiminutovky. Po Zámorského zdržování hry se prosadil Pletka a už po 14 vteřinách poslal zlínského beka zpátky na led. Berani měli několik příležitostí vrátit se do hry v přesilových hrách, přičemž St. Pierre pykal za vysokou hůl hned čtyři minuty, jenže Mazanec byl bezchybný.

PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Balej (Martin Straka, Vampola), 38. Jan Kovář (J. Jeřábek, Martin Straka), 42. Pletka (Jan Kovář, Kratěna). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 6 641. Stav série: 0:1.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Horák, Matějíček, Tesařík, od 41. navíc Urbanec - Okál (35. Šlahař), Čajánek, Čech - Ondráček, Leška, O. Veselý - Köhler, Kostourek, Balaštík - od 41. navíc Fořt, P. Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre - Hollweg, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, T. Sýkora, Pletka - Balej, Kašpařík, Vlasák - Vampola, Lev, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Juraj Jurík (Zlín): „Byl to zaváděcí a opatrný zápas na začátku série. Chtěli jsme si vytvořit větší tlak a přitlačit soupeře. Urputnou hrou nás Plzeň nepustila do tlaku a rozhodla v přesilovkách, v nichž byla zručnější. I když nám Plzeň odskočila a my se tlačili do branky, hráči Plzně šli za vítězstvím asi o trochu víc než ti naši. Hraje se na čtyři vítězné zápasy. Zítra nás čeká nový den s novým zápasem a věřím, že i s lepším výsledkem.“

Milan Razým (Plzeň): „Utkání bylo poznamenané tím, že se na něj dlouho čekalo a v sérii to byl první zápas. Oba týmy se snažily udělat co nejméně chyb a soustředily se na obranu. Pohledných akcí bylo poskrovnu. Nám se podařilo využít dvě přesilové hry, což bylo rozhodující. Rovněž jsme skvěle ubránili přesilové hry soupeře. Díky obětavosti hráčů, kteří pochytali hodně střel. Za svůj výkon si zaslouží pochvalu brankář Marek Mazanec. Věřím, že v dalším průběhu série se dočkáme pěknějšího hokeje.“