ČT: Krajský soud vyhověl stížnosti Novotného a propustil ho na svobodu

Brno – Bývalý tajemník městské části Brno-střed Radovan Novotný, kterého soud potrestal čtyřletým vězením za korupci, je venku z vězení. Krajský soud v Brně vyhověl jeho stížnosti na rozhodnutí Okresního soudu v Břeclavi, který zamítl jeho žádost na propuštění z vězení po odpykání třetiny trestu. Novotný byl za korupci odsouzen spolu s exstarostou Brna-Žabovřesk Alešem Kvapilem. Kvapil se svého propuštění dočkal už v lednu.

„Mohu potvrdit, že Krajský soud v Brně včera v neveřejném zasedání vyhověl stížnosti Radovana Novotného a zrušil prvostupňové rozhodnutí Okresního soudu v Břeclavi, který jeho žádosti o podmíněné propuštění nevyhověl. Soud si vyžádal aktuální hodnocení odsouzeného z Věznice Břeclav, které bylo velmi pozitivní, odsouzený patřil k nejvzornějším vězňům, tento důvod vedl k podmíněnému propuštění,“ reagovala mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Novotný o propuštění po uplynutí třetiny trestu požádal letos, Okresní soud v Břeclavi ale jeho žádost odmítl. Soudce Oldřich Rezek svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že jde o příliš krátké období na to, aby se dalo s čistým svědomím říct, že trest vedl k nápravě odsouzeného. Naznačil ale, že větší šance bude mít Novotný po uplynutí poloviny trestu.

Advokát Novotného Jiří Dobišar tehdy rozhodnutí okresního soudu kritizoval. „Jestliže zákon umožňuje, aby byl odsouzený při splnění zákonných povinností po jedné třetině propuštěn, pak pokud tyto povinnosti splní, mělo by k propuštění skutečně dojít,“ řekl tehdy. Žádat o propuštění mohl Novotný díky novému trestnímu řádu, který umožňuje podat žádost už po odpykání třetiny trestu, nikoli až po polovině.

Aleš Kvapil
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Exstarostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila, který si spolu s Novotným řekl o čtyřmilionový úplatek, propustil znojemský okresní soud už v lednu.

Novotného a Kvapila soud v roce 2011 potrestal za to, že chtěli po podnikateli Jiřím Štoplovi úplatek čtyři miliony korun za zajištění bezproblémového průběhu stavby polyfunkčního areálu Sonocentrum v Brně-Žabovřeskách. Oba muži museli navíc zaplatit pokutu – Kvapil jeden milion, Novotný půl milionu.

Vydáno pod