Stát chce víc dotací do ekologických kotlů

Moravskoslezský kraj - Stát chce rozšířit kotlíkové dotace z Moravskoslezského do dalších krajů. Zatím si o ně řekly Ústecký, Středočeský a Jihomoravský kraj. Pomoc od státu a kraje při nákupu ekologičtějšího kotle podle ministerstva životního prostředí výrazně napomohla tomu, že v právě skončené zimě naměřili v Moravskoslezském kraji o dvanáct procent méně znečišťujících látek než loni. Po lepších kotlích volají i ti, kterým smog skutečně znemožňuje dýchání, tedy astmatici.

Podle kašle a sípání pozná žena Stanislava Folovského, že je ještě naživu. Těžkým astmatem celoživotní nekuřák a abstinent onemocněl před šesti lety, když se přistěhoval do Ostravy. Znají ho všichni saniťáci. V zimě ho jezdí rozdýchávat i třikrát za noc. Smog věští už dva dny předem a žádá ty, co špatně topí, ať s tím přestanou.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Na kotlíkové dotace už stát a Moravskoslezský kraj dali sto milionů a další miliony uvolní v létě v rámci čtvrté výzvy. Úspěšný program chce ministerstvo ještě rozšířit.

Z padesáti tisíc domácností, které v Moravskoslezském kraji potřebují vyměnit kotel, podle odhadů ministra o dotaci požádá polovina. Zbytek jsou ti, kteří nový kotel nemají z čeho doplatit a budou tedy znečišťovat dál. „Sociálně slabší na to mít skutečně nebudou, takže se snažíme zaměřit na tento problém. Budeme se tím zabývat na příštím jednání,“ uvedl Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Republikovým premiantem v ekologických kotlích je obec Klimkovice. Právě tady se má ministerstvo s odborníky za dva měsíce sejít při hledání způsobu, jak ekologický kotel dostat i k lidem s napjatým rozpočtem. V Klimkovicích na to šli přes bezúročné půjčky od obce a dlouhou dobou splatnosti.