Obec Rybníky nese odkaz zaniklé vedlejší osady. Zbyla po ní jen kaple

Rybníky (Znojemsko) - V obci Rybníky, která leží nedaleko Moravského Krumlova, žije více než čtyři sta obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1238. Místní vzpomínají také na nedalekou zaniklou osadu Topanov, po níž zbyla jen kaple sv. Markéty. Minulost obce byla ale různorodá. Například v minulém století Rybníky patřily k Moravskému Krumlovu.

Název obce odkazuje na fakt, že okolí vsi dřív tvořily samé vodní plochy. Dnes se z nich zachoval pouze jeden rybník, který nese jméno Týnský. Mezi lety 1980 a 1990 náležely Rybníky ke svému známějšímu sousedovi - Moravskému Krumlovu. Už déle než dvacet let jsou však opět samostatné.

Rybníky měly kdysi za sousedy obyvatele z vesničky Topanov. Ta ale zmizela ze světa v 17. století a zbyla po ní jenom kaple zasvěcená sv. Markétě. „Obrázek sv. Markéty je také na oltáři,“ upozorňuje místní kronikářka Ludmila Šimšová. Kaplička stojí uprostřed hřbitova asi kilometr od obce Rybníky.

Tři minuty z...Rybníků (zdroj: ČT24)

Na místě kaple stával kdysi kostelík ze 13. století. Ten však hrozil zřícením, a proto musel být zbořen. Při rekonstrukci stávající kaple nechali místní obnovit i poničené základy kostela. „Původní kostel byl větší, ale jak to chátralo, tak zůstaly jen základy, které se obnovily v roce 2009, když byl kostel opravován,“ poukazuje na původní základy gotické stavby Šimšová.

Při rekonstrukci odhalili pracovníci znojemského muzea pozůstatky lidských koster a keramiku z 15. století. Kvůli nevhodnému rozmístění ale archeologové vyloučili, že by zde ostatky byly záměrně pohřbeny. Jak se tedy lidské ostatky do kaple dostaly, je pro historiky zatím záhadou. Dvakrát do roka se v kapli konají mše. Slávy někdejších markétských poutí ale zdaleka nedosahují. „Procesí, které chodilo ke svaté Markétě na hřbitov, šlo od Rybníků. Oltář byl na hřbitově a procesí doprovázela i hudba,“ připomíná duchovní slavnosti Šimšová.

Už na začátku 18. století získaly Rybníky významné privilegium. Jednalo se o poloviční právo svobodného nálevu vína. V 18. století se pak obec dočkala vlastní pečeti. V Rybníkách také sídlilo několik mlynářů. S posledním z nich je dochovaný mlýn spojován, a nese tudíž jméno Drápalův mlýn. Mezi další významné stavby Rybníků patří kostel sv. Cyrila a Metoděje, který byl vystavěn v rekordně krátkém čase. Místním na to stačilo pouze čtvrt roku. Před nedávnem se kostel dočkal i rekonstrukce, čímž ještě více podtrhl ráz malebné obce Rybníky.