Bedřichovice se stanou jihomoravským Londýnem

Bedřichovice (Brněnsko) – Alespoň obrazně přestěhovat Londýn do Bedřichovic – takový je záměr nového projektu konceptuální umělkyně Kateřiny Šedé, který vytvořila spolu s vedením obce. Na nové návsi v londýnském stylu nebude chybět nábřeží s lavičkami, červená telefonní budka nebo poledník, který povede středem Bedřichovic. Obci se na proměnu návsi podařilo získat evropské dotace. Projekt navazuje na akci z roku 2011, kdy Šedá na jeden den přesunula Bedřichovické do Londýna.

Toho, že v Bedřichovicích chybí veřejné prostranství, na kterém by se místní mohli scházet, si všimla Kateřina Šedá hned. „I u mých akcí, které jsem tady pořádala, lidé většinou postávali před kulturním domem nebo šli domů, protože si neměli kam sednout. Moje prostředky samozejmě nedosahují takových rozměrů, abych se do proměny náměstí pustila, takže jsem se spíš soustředila na to, jak lidi spojit jiným způsobem,“ vysvětlila Šedá.

Na co nestačila Kateřina Šedá, do toho se pustilo vedení Šlapanic, pod které Bedřichovice spadají. V jejich hlavě se zrodil plán na proměnu návsi v londýnském stylu. Rozhodli se tak otočit akci Šedé z roku 2011, kdy Bedřichovické na jeden den přestěhovala do Londýna. „Na první pohled zní Londýn uprostřed Bedřichovic šíleně, ale my se snažíme o hodně citlivý zásah,“ vysvětlila výtvarnice Šedá.

Výtvarnice Kateřina Šedá o tom, jak bude náves vypadat (zdroj: ČT24)

Na návsi bude protékat řeka Temže, symbolizovat ji bude dlažba s mozaikou vody. Na „nábřeží“ vyrostou lavičky, osvětlení a břízy stejně jako před londýnskou Tate Modern. Středem obce povede poledník a na návsi lidé najdou také typicky červenou telefonní budku. Na dětském hřišti se objeví i dvoupatrový autobus, ve kterém si děti budou moct hrát.

Šlapanicím se tento týden na projekt nazvaný Bedřichovice nad Temží podařilo získat evropské dotace. „Je to skvělá zpráva. Celá proměna bude stát deset milionů korun, dotace nám pokryje dvě třetiny nákladů, konkrétně sedm milionů,“ popsal starosta Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Tři miliony tak město investuje ze svého.

Nadšená je Kateřina Šedá i místní. „Svůj projekt spojený s Bedřichovicemi jsem plánovala do roku 2015 a pořád jsem přemýšlela nad dokonalou dokumentací. Ale že bude až takhle dokonalá, o tom jsem vůbec nesnila. Náměstí bude připomínat můj pětiletý projekt,“ řekla Šedá.

„Já jsem rád, že vyústění naší snahy a nervů, má takový výsledek. Bude to příjemná změna, která Bedřichovice posune k něčemu pozitivnímu,“ řekl jeden z místních obyvatel Radek Bednář. „Je skvělé, že to vyšlo. Myslím si, že to bude takové originální náměstí a lidem se to bude líbit, budou se tady více setkávat a určitě to bude známé i v okolí,“ dodal další muž.

Kateřina Šedá

„Uvědomila jsem si, že po příjezdu do Londýna jsem obec rozdělila na ty, kteří v Británii byli, a ty, kteří s námi nejeli. Tímhle je tam nakonec přivezu všechny.“

Šlapanice plánují do jara dokončit dokumentaci a vybrat firmu, která náměstí zrekonstruuje. Stavební práce by měly začít v dubnu. Bedřichovice nad Temží pak ožijí na podzim příštího roku.

„Od nevidím do nevidím“ Kateřiny Šedé

Autorský projekt výtvarnice pevně spojila s jihomoravskými Bedřichovicemi. V první fázi Šedá přestěhovala na jeden den osmdesát obyvatel Bedřichovic do Londýna. Den u galerie Tate Modern lidé trávili stejně, jako kdyby byli doma. Někteří tak zametali, jiní popíjeli kávu, děti stavěly před budovou galerie bunkr z papírových krabic. Vesnici dostalo za úkol zachytit na svých obrazech osmdesát britských profesionálních i amatérských výtvarníků. Šedá je první českou umělkyní, která dostala příležitost vytvořit pro prestižní galerii samostatný projekt tohoto rozsahu.

Loni Šedá pro Bedřichovické vytvořila nový svátek – 3. září tak více než polovina obyvatel strávila doma. Jejich jedinou pracovní náplní mělo být nicnedělání. „Cílem celého projektu je, aby lidé zůstali ve vesnici. Vloni tam zůstali, jen vesnice se přesunula do Londýna. Pořád jde o ten stejný princip, aby z obce neodjížděli. Zároveň se mají vidět z jiného úhlu a jinak,“ popsala svůj záměr umělkyně.