Na kulturních prázdninách si nevydechnete

Olomouc - Festival Olomoucké kulturní prázdniny od 8. července nabízí 14 koncertů, pět divadelních představení a čtyři výstavy. Největší hvězdou programu je srbská bluesová hvězda Ana Popovičová, která zahraje s doprovodnou kapelou sestavenou z muzikantů od B. B. Kinga a Ala Greena ve středu v Moravském divadle. Projekt Olomoucké kulturní prázdniny navázal na téměř dvacetiletou éru festivalu Olomoucké kulturní léto.

„Snažili jsme se poskládat program tak, aby oslovil publikum z Olomouce a okolí i návštěvníky města, kteří zde tráví dovolenou,“ uvedl hlavní organizátor Dušan Neumann.

Festival zahájilo dnes odpoledne Divadlo Tramtarie představením na nádvoří radnice. Divadelní a hudební vystoupení slibují organizátoři zhruba dvakrát týdně až do 5. září.

Na programu jsou koncerty americké zpěvačky a kytaristky Janet Robinové, Xaviera Baumaxy, skupin Švihadlo, Marsyas, Queen Mania či Banjo band Ivana Mládka. Ze zahraničí přijede například také kytarista a zpěvák Dave Herrero s kapelou. Součástí přehlídky jsou i dětská představení s doprovodným programem. Do kulturních prázdnin se zapojily i olomoucké galerie Mona Lisa a Caesar. Představí například tvorbu Jana Švankmajera, Bohdana Hostiňáka a Vladimíra Suchánka.

Jan Švankmajer - Možnosti dialogu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

V Olomouci dnes zároveň začíná festival Olomoucké barokní slavnosti. Obyvatelé i návštěvníci se mohou těšit na barokní opery, ale i prohlídky města s barokní tematikou či výtvarné dílny pro děti. Centrum dění bude v atriu jezuitského konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého, kde vznikla replika barokního divadla. První ročník divadelně-operních představení s názvem Olomoucké barokní slavnosti potrvá do 19. července.

Olomoucké barokní slavnosti / poutač
Zdroj: ČT24/Olomoucké barokní slavnosti
Vydáno pod