Doležal bude číst v pasáži, Kohout míří do Staré Arény

Ostrava - Měsíc autorského čtení se blíží do druhé poloviny. Mezinárodní literární festival, který představuje celý červenec denně v Brně, Ostravě, Košicích a polské Vratislavi české i zahraniční literáty, teď opustí domovské prostředí ostravské sekce v Klubu Atlantik. Na několik vystoupení se přesune k řece Ostravici - do pasáže Knihovny města Ostravy u Sýkorova mostu.

V pátek tam bude číst za hudebního doprovodu Vladimíra Heráka Miloš Doležal, mimo jiné autor oceňované knihy o umučeném faráři Josefu Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli. „V pondělí 15. července na stejném místě představí svůj nový román Národní třída Jaroslav Rudiš, kterého doprovodí kapela U-Bahn,“ informovala mluvčí ostravské části festivalu Michaela Dvořáková.

Návrat do Staré Arény v Pavlem Kohoutem

Dalším alternativním místem letošního ročníku je klub Stará Aréna na Masarykově náměstí, kde bude 22. července program věnovaný spisovateli Pavlu Kohoutovi, který se dožívá 85 let. „Nepůjde však o klasické čtení, ale o projekci dvou filmů - Kohoutova portrétu natočeného v cyklu GEN režisérem Viktorem Polesným a dokumentu Jana Gogoly Král nic nedělá,“ uvedla Dvořáková. Druhý snímek zachycuje putování básníka Petra Krále mezi Prahou, Brnem, Košicemi, Ostravou a Vratislaví, kterou podnikl při Měsíci autorského čtení v roce 2011. To byl také rok, ve kterém se festival poprvé přesunul z Brna také do Ostravy a dalších měst. První ostravský ročník byl ve Staré Aréně. Původně čistě brněnský festival, jehož hlavním pořadatelem je nakladatelství a kulturní agentura Větrné mlýny, začal před čtrnácti lety.

Festivalový kios na zahrádce v Atlantiku

Čestnými hosty jsou letos německy píšící autoři z Lucemburska, Německa, Rakouska a Švýcarska. Na jejich počest bude každý čtvrtek na letní zahrádce Klubu Atlantik otevřený takzvaný Festivalový kios. „Nabídneme v něm originál bratwurst a currywurst z řeznictví na Sachsenbergu. Grilovat budeme na zahrádce klubu,“ doplnila Dvořáková. Originální uzeniny by měly přilákat více posluchačů na čtení v Česku málo známých zahraničních literátů, kteří tvoří tradičně jednu linii festivalu. Čestní hosté vystupují vždy v sedm hodin večer, čeští nebo slovenští autoři o půl deváté. Například na středečním čtení Arnošta Goldflama bylo zcela plno, lidé seděli i na zemi.

Dalším doprovodný program připravuje revue Protimluv. Příští čtvrtek a pátek v podvečer bude mít v Atlantiku dva pořady - Jan Těsnohlídek a Robert Rybicki: Infant terribles polské a české poezie, dále Václav Burian a Leszek Engelking: Poezie ve znamení překladu.

Ostravská festivalová sekce má vlastní facebookové stránky, na kterých zájemci nejdou aktuální fotografie, postřehy autorů i posluchačů. Probíhá tam rovněž soutěž o audioknihy. Více informací na: http://www.facebook.com/autorskecteniostrava

Vydáno pod