Studenti práv radí lidem v Olomouci zdarma

Olomouc - Na olomoucké univerzitě radí studenti práv zdarma těm, kteří si nemohou dovolit advokáta. Studentská poradna je jediná v Česku a nově teď funguje i přes prázdniny. Posluchači práva zájemcům vypracují analýzu konkrétních případů a navrhnou řešení. Podle nich je to jednak pomoc lidem, ale i užitečná položka do životopisu.

Paní Žaneta Pišoja se chce nechat rozvést. Do studentské poradny se dnes přišla poradit, jaké kroky musí udělat.

„Maminka dělá tady na právnické fakultě. A protože nemám finanční prostředky na právníka, tak jsem zvolila tuto cestu,“ uvedla Žaneta Pišoja, klientka Studentské právní poradny.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

S případem jí pomáhá student třetího ročníku Karel Růžička. V poradně pracoval už přes školní rok. Nejčastěji řešil s klienty dluhy.

Na univerzitní poradnu se jen v minulém semestru obrátilo sto dvacet čtyři lidí. Studenti tak mohli v praxi řešit třeba exekuce, pojišťovací nebo pracovní spory.

„Největší část je občanské právo. Řešíme rozvody, nájem, péči o dítě a dokonce určení otcovství,“ informovala Lucia Valentová, vedoucí kanceláře Studentské právní poradny.

„Poradenství je bezplatné a probíhá pod supervizí buď učitelů, nebo advokátů, tak aby byla zajištěna kvalita služeb,“ uvedl Maxim Tomoszek, garant Studentské právní poradny.

Poradna je primárně určena pro lidi, kteří nemají na služby advokáta peníze. Zájemci ji najdou v budově A Právnické fakulty. Konzultace poskytují studenti jen osobně.

V poradně funguje třicet osm studentů, rady vždy rozdává vždy jiná dvojice. Působit budou na právnické fakultě až do 9. srpna.