Chov ovcí na Valašsku zažívá renesanci

Prlov - Živé symboly Valašska – ovce – už nejsou ohroženým druhem. Zájem lidí o ovčí produkty potvrdil a podpořil tradiční Ovčácký den v Prlově na Vsetínsku. Akce již sedmým rokem prezentuje chov ovcí, práci s ovčáckými psy či zpracování vlny.

Vesničku Prlov opět po roce obsadili chovatelé a výrobci ovčích specialit. Cestu za nimi si našly stovky zvědavých i mlsných návštěvníků. K ochutnání byly sýry a jehněčí steaky, podle bačů nejčistší maso.

„Nejsou ničím dokrmované. Jediné, co dostávají navíc, je liz,“ ukázal na krabice se solí chovatel ovcí Zdeněk Miklas. „A mají vodu, která je navíc ze studánky,“ dodal.

Na své si přišli i návštěvníci, kteří na akci nezamířili pouze se najíst, ale třeba i ošatit. Na výběr měli z mnoha modelů z čistě přírodních materiálů - takové už dnes v běžných obchodech nenajdou.

„Díky tomu, jak je řídce háčkovaný, tak můžete mít klidně vlnu v létě. I když je to nezvyklé, tak teď vás bude chladit. A zase na zimu, když budete chtít, tak si z toho uděláte teploučký nákrčníček,“ předvedla jeden z vlněných modelů prodavačka Miroslava Besedová.

Nechyběly ani ukázky dokonalé souhry pána a jeho pasteveckých psů. „Zvířata před psem nemají přímo strach, ale pes působí silou autority. A border kólie má dost vysokou inteligenci na to, aby věděla, jak má zvířata uklidnit,“ vysvětlil chovatel ovcí Vojtěch Molek.

Chovatelé mohou využít státní podpory

V 90. letech minulého století ovce z valašských strání téměř zmizely. Teď se jich ve Zlínském kraji pase 22 tisíc a jejich počet i díky podpoře od státu a kraje dál šplhá nahoru.
„Před sedmi lety byl stav poloviční. Čili dá se říci, že tato akce přispěla i k nárůstu chovu ovcí,“ sdělil ředitel Agrární komory Valašska Josef Radílek.

V celé republice je podle Radílka nyní asi 221.000 ovcí, na začátku 90. let jich bylo asi 430.000, v roce 2007 se počty pohybovaly kolem 169.000 kusů. Vzhledem k rostoucímu zájmu hlavně o jehněčí a skopové maso dávají chovatelé jednoznačně přednost masným plemenům před těmi s bohatou vlnou. Ovce jsou kromě produkce masa a vlny důležité v tom, že spásají pastviny a pomáhají udržet ráz krajiny.