Barvy přinesou mladé hvězdy i špičkovou elektronickou hudbu

Ostrava - Specifikem letošního festivalu Colours of Ostrava budou vedle barevnosti a hravosti také mladé zahraniční hvězdy různých žánrů. „Budeme opravdu fresh festival. Největší festivalové hvězdy jako třeba The Knife, Bonobo nebo Asaf Avidan jsou toho důkazem. Jsou velmi mladí, přitom se už vyšvihli do čela světové hudební scény,“ uvedl Jiří Moravčík z pořadatelského týmu. Dvanáctý ročník, který začíná za dva dny v industriálním areálu Dolní Vítkovice, přinese také špičkovou elektronickou hudbu, která znamená další žánrové rozkročení monstrózní hudební přehlídky.

Britský hudebník, producent a DJ Bonobo představí na Colours of Ostrava spolu se svou šestičlennou kapelou a černošskou zpěvačkou Szjerdene nové album. Podle hudebních kritiků patří k nejlepším na světě v tom, jak spojuje elektronickou hudbu s živým hraním a podmanivými melodiemi. Bonobo, který mimo jiné složil hudbu k televiznímu seriálu Dr. House, bude hrát v pátek od půl jedenácté na druhé největší scéně.

V sobotu ve stejnou dobu nastoupí na hlavní stage mladý elektronický objev - The Knife. Duo ze Švédska považují hudební kritici i tvůrci festivalu za nejoriginálnější zjev elektronické hudby současnosti.

Další formace, která si svérázným způsobem hraje s elektronickou hudbou, je britské trio The xx. Koncert začíná v sobotu na druhé největší scéně o půlnoci. Ředitelka festivalu Zlata Holušová a její tým je řadí mezi zvlášť velké hvězdy.

Sigur Rós
Zdroj: ČT24/Sigur Rós

Do čela světové hudební scény se ve svých třiatřiceti letech dostal vřele očekávaný Asaf Avidan. Izraelský folkrockový písničkář, jenž miluje Leonarda Cohena, vystoupí v pátek před sedmou hodinou večer na největší scéně. O jeho hlasu se prý vyjádřil obdivně i Lou Reed nebo Robert Plant. Přední evropské magazíny předpovídají, že jeho ohlášené turné bude hudební událostí roku 2013.

Zatímco Asaf Avidan přijede do Ostravy poprvé, jiný úspěšný mladý muž - Jamie Cullum z Velké Británie se na festival vrací po čtyřech letech. Desky tohoto klavíristy a zpěváka, který má rád Franka Sinatru, kupují miliony lidí. Hluboký dojem zanechal i v Ostravě. „Nikdy jsem se nesnažil předstírat, že žijeme v padesátých letech. Žiju tady a teď. Mám rád Beyonce, Massiv Attack, ale stejně tak Cheta Bakera nebo Franka Sinatru,“ řekl o svém vkusu Cullum.

Hlavním lákadlem prvního večera bude islandská postrocková skupina Sigur Rós. Organizátoři ji vychvalují podobně jako skupinu Tomahawk, irského zpěváka jménem Damien Rice, Australana Dub FX a mnoho dalších.