Policie dopadla gang, který okrádal seniory i jeptišky

Brno – Jihomoravská policie zadržela Slováka, který s komplici vykrádal domovy důchodců a podobná zařízení po celém Česku. Vyšetřovatelé jej zatím obvinili v deseti případech, krádeží je ale možná víc než sto. Osmatřicetiletému Slovákovi, který je nyní ve vazbě, hrozí až osm let vězení. Jeho tři komplice bude z podnětu českých kriminalistů vyšetřovat policie na Slovensku.

Skupina se zaměřovala na domovy seniorů, pečovatelské domy a ústavy pro postižené, které si pečlivě vybírala a předem obhlížela. „Scénář byl vždy stejný. Objekty si předem natipovali, podívali se, jestli je tam nějaký kamerový systém nebo jiné zabezpečení. Používali také pepř, který vysypali na parapet, abychom nemohli použít služebního psa,“ vysvětlila policejní mluvčí Petra Vedrová. Členové skupiny byli zkušení recidivisté, podobné loupeže už předtím páchali na Slovensku i v Maďarsku.

Peníze obvykle  brali z trezorů v kancelářích, kam si své cennosti odkládají i obyvatelé domovů. Jednou podle policie kradli také v klášteře ve Střelicích u Brna. „Zajímavé bylo, že z trezorů brali jen papírové peníze, kovové mince tam nechávali. Někdy také ukradli šperky, které následně zpeněžili ve slovenských zastavárnách,“ dodala mluvčí.

Za jednu noc stihli lupiči „navštívit“ i několik zařízení. „Když na jednom místě nenašli trezor, tak hned vyrazili na další místo, aby neodjeli s prázdnou,“ uvedla kriminalistka Alena Knotková.

O gangu lupičů hovoří policejní mluvčí Petra Vedrová (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé zadrželi osmatřicetiletého Slováka začátkem července na dálnici u Velké Bíteše. Tři pomocníci, dvě ženy a jeden muž, jsou zatím na Slovensku na svobodě. Dosud vyčíslená škoda se vyšplhala k milionu korun, policie ale předpokládá, že se obvinění postupně rozšíří o další skutky, a tak stoupne i škoda. „Prověřujeme dalších 120 podobných případů v rámci celé republiky, kdy byl scénář loupeže obdobný. Teď vyhodnocujeme zajištěné stopy. S největší pravděpodobností bude trestní stíhání ještě rozšířeno,“ potvrdila Vedrová.

Většina peněz odcizených seniorům a postiženým skončila v hracích automatech. „Za část koupili také pozemek a částí peněz financovali rekonstrukci jejich rodinného domu na Slovensku,“ uzavřela Vedrová.