Jihlava schytala debakl. Znojmo i Brno mají bod

Jihlava - Žádný z regionálních týmů nedokázal v úvodním kole nového ročníku fotbalové ligy zvítězit. Spokojený může být nováček ze Znojma i brněnská Zbrojovka, na hřištích soupeře uhráli cenné remízy. Slovácko nestačilo na Teplice a Jihlava dopřála gólově štědrý start Spartě.

Zbrojovka si z Jablonce odvezla bod

Jablonec, povzbuzený týden starým triumfem v Superpoháru nad Plzní, začal velmi aktivně, z úvodního tlaku ale žádná velká šance nevznikla. Naopak Brno brzy srovnalo hru a ukázalo, že nechce na hřišti vítěze Poháru České pošty a účastníka třetího předkola Evropské ligy jen bránit.

V sedmé minutě nejprve domácího gólmana Špita protáhl Pašek, po následném rohu pak hlavičkoval těsně vedle Kroupa. Po dvaceti minutách střílel hostující Markovič a Špit měl štěstí, že trefil přesně střed branky. Jablonečtí si opravdu gólové šance vytvořili až v posledních deseti minutách první půle. Kopicovu hlavičku ale vyškrábl Hladký, chytající svůj druhý ligový zápas v kariéře, nad břevno, vzápětí hlavičkoval Hubník mimo.

Zbrojovka dělala favoritovi velké problémy i po přestávce. Nejenže dobře bránila, jako by se snažila vyvrátit pověst nejčastěji inkasujícího týmu v minulé sezoně, ale hrozila i v útoku. Střídající Hyčka pálil těsně vedle a v 64. minutě protlačit až před Špita Markovič, jenže ještě přihrál pod sebe a domácí obrana s vypětím sil odvrátila nebezpečí na roh.

Jablonec si větší šanci vytvořil až v 71. minutě. Kopic stačil dloubnout míč přes vybíhajícího gólmana Hladkého, vysoký míč se ale snesl těsně vedle prázdné branky. Severočeši v závěru stupňovali svůj tlak, Brno však už cenný bod udrželo. Přispěl k tomu zákrokem proti Vaňkově střele i Hladký a nic na tom nezměnilo ani Janotkovo vyloučení v nastaveném čase.

„Brankáře Hladkého znám od dorostu od 16 let, za poslední rok udělal velký posun a zaslouženě se stal jedničkou,“ ocenil Grmela výkon gólmana Hladkého. Domácí brankář Michal Špit si připsal 98. nulu v kariéře. „Samozřejmě, že mě to těší, ale klidně bych ji vyměnil za tři body. Start do sezony je důležitý,“ řekl zkušený brankář.

Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno 0:0

Rozhodčí: L. Kovařík - Peřina, Dobrovolný. ŽK: Zoubele, Jablonský - Janotka, Kroupa, Husár. ČK: 90.+3 Janotka. Diváci: 4 082.

Jablonec: Špit - Rossi (28. Zoubele), Eliáš, Beneš, Novák - Kopic (81. Jablonský), Loučka, Vaněk, Piták, Vošahlík (60. Čížek) - Hubník. Trenér: Skuhravý.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek (87. Přerovský), Kaščák, Zavadil, Traoré (38. Hyčka) - Markovič, Kroupa (72. Škoda). Trenér: Grmela.

Slovácko podlehlo Teplicím o jedinou branku

Severočeši sice nemohli počítat s bosenským útočníkem Mahmutovičem, kterého do zápasu nepustilo natažené lýtko, po letním posilování to pro ně ale nebyla až tak velká ztráta. Jeho místo zaujal Nigerijec Salami, kraje zálohy další Afričané Litsingi a Nivaldo. Teplice nasadily do základní sestavy čtyři cizince, navíc všechny ze zemí mimo EU. A ofenziva složená  hlavně ze zahraničních hráčů hýřila nápady i fotbalovostí. V 18. minutě se protáhl po pravém kraji Litsingi a přízemním pasem udělal problémy před brankou, dorážející Nivaldo ale v souboji upadl.

Pak kontrovalo Slovácko. Reinberk našel centrem Valentu, jenže ten nedokázal v záklonu uklidit míč do odkryté branky. Pak už rostl tlak Teplic a ve 35. minutě se domácí radovali. Litsingi na hraně vápna vystřelil, sice trefil tyč, ale odražený míč doběhl a vrátil s přehledem do sítě.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Slovácko mělo tou dobou velké problémy v defenzivě a ještě do půle inkasovalo podruhé. Doškův odkop po rohu trefil Jindráčka, od něhož se balon odrazil přesně do horního rohu. Hned minutu a půl po začátku druhé půle navíc domácí přidali třetí gól. Vachoušek našel obloučkem přes obranu Nivalda a jeho centr uklidil do sítě Litsingi. „Hlavní důvod porážky bylo naše totální nenasazení v prvním poločase, v tom jsme pokračovali ještě patnáct minut druhé půle. Za tu dobu jsme měli jednu šanci,“ řekl kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

Zdálo se, že Tepličtí mají zápas pod kontrolou. Drželi míč a okolo soupeřova vápna se bavili krátkými narážečkami. Jenže pohoda se brzy změnila v bohorovnost, kterou Slovácko umělo potrestat. V 75. minutě Grigara po závaru prostřelil Košút. Teplice přišly v 80. minutě o Ljevakoviče, jenž si zřejmě obnovil zranění kolena, a dostaly se pod velký tlak. Za další tři minuty si na centr naskočil Haša, který byl tou dobou na hřišti jen pár desítek sekund, a vedení domácích se smrsklo na jediný gól. Teplice už ale teprve druhou výhru z posledních sedmi vzájemných zápasů udržely.

FK Teplice - 1. FC Slovácko 3:2 (2:0)

Branky: 35. a 47. Litsingi, 39. Jindráček - 75., 83. Košút. Rozhodčí: Jech - Filípek, Hájek. ŽK: Nivaldo, Kaufman, Ljevakovič, Matula - Volešák, Trousil, Ondřejka, Reinberk, Došek. Diváci: 5730.

Teplice: Grigar - Matula, Kaufman, Lüftner, Krob - Litsingi (90. Krátký), Ljevakovič (81. Čajič), Vachoušek, Nivaldo (68. Vůch) - Salami, Jindráček. Trenér: Ščasný.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Reinberk - Rada (72. Daníček) - Martan (82. Haša), Valenta, Volešák (61. Ondřejka), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.

Jihlava loňské výsledky proti Spartě nezopakovala, na úvod sezóny schytala debakl

Už ve druhé minutě po ruce stopera Kopice proměnil penaltu Lafata, který mohl hrát jen díky podmínečně odloženému trestu od disciplinární komise. Hostům k pokutovému kopu pomohl vyhraným hlavičkovým soubojem i stoper Švejdík, který dostal šanci místo Poloma. K jistému výkonu Sparty přispěl stejně jako levý bek Costa, na jehož úkor zase seděl na lavičce Pauschek.

„Náš povedený vstup do zápasu byl určující. Byli jsme aktivní od úvodního hvizdu a vydrželi s tím až do úplného konce. Je to důležitá vzpruha před odvetou ve Švédsku. I z pohledu, že jsme chtěli vítězně zvládnout vstup do ligy,“ pochvaloval si kouč Pražanů Vítězslav Lavička.

Úřadující vicemistři na hřišti vládli a v osmé minutě málem slavil gól Kadlec, jehož pokus z brankové čáry vykopl Kopic. Kadlec se však vzápětí vytáhl znovu, když před prázdnou bránou našel znovu Lafatu, který tak dal jasně najevo, že může směle útočit na čtvrtý kanonýrský titul v české lize za sebou. Navíc se dvakrát trefil i ve čtvrtek proti Häckenu.

Pro domácí byl takový vývoj těžkým soustem. Hráli zakřiknutě, prohrávali klíčové souboje, nezískávali odražené míče a vůbec nestíhali rychlé ofenzivní hráče soupeře. Z branky spoluhráče marně burcoval gólman Blažek, který na Spartě získal šest ligových titulů. Duel proti bývalému klubu mu zhořkl ještě víc, když ho po půlhodině nadvakrát překonal Hušbauer. „Klidně jsme mohli dostat osm gólů. Zápas jsme pojali jako přátelák, bylo to bez nasazení a zaujetí a budeme si to muset vyříkat,“ zlobil se brankář Jaromír Blažek.

Až snížení útočníka Šimonka těsně před poločasem po rohovém kopu domácím vdechlo malou naději. Tu však krátce po poločase zadusil útočník Kadlec, který využil skvostný Hušbauerův centr. Čtvrtý úder Sparty už loňský ligový nováček nevstřebal a zápas se stal pro Pražany poklidnou dohrávkou před důležitým pohárovým utkáním ve Švédsku. „Doma jsme všechny body odevzdali velmi lacině. Když v jedenácté minutě vedli 2:0, bylo v podstatě rozhodnuto,“ řekl kouč domácích František Komňacký.

Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:4 (1:3)

Branky: 43. Šimonek - 3. z pen a 11. Lafata, 32. Hušbauer, 56. Kadlec. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Blažej. ŽK: Kopic - Holek. Diváci: 4150.

Jihlava: Blažek - Tlustý, Šourek, Kopic, Marek - Karlík, Koloušek - Masopust (71. Kliment), Jungr, Vaculík (90. Kosak) - Šimonek (69. Přeučil). Trenér: Komňacký.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer, Vácha, Matějovský (76. Vacek) - Kadlec (85. Skalák), Lafata (82. Juliš) Přikryl. Trenér: Lavička.

Znojmo získalo premiérový bod v nejvyšší soutěži

Dukla si první větší šanci vypracovala po deseti minutách hry, povedenou dalekonosnou střelu Néstora však vyrazil brankář Hrubý. Aktivní Znojmo v úvodu drželo s Duklou krok, ale k přímému ohrožení domácí branky se příliš nedostávalo. Výjimkou byla Hrošovského střela z úhlu, s níž si poradil gólman Rada.

Dejvické mužstvo, které doma v lize prohrálo naposled loni v září s Plzní, poté začalo přebírat iniciativu. Ouedraogo nejprve trefil hlavou břevno, ale ve 26. minutě už se Dukla prosadila. Hrubý vyrazil centr jen před sebe a dorážející Gedeon se nemýlil. Domácí kapitán tak stylově oslavil dnešní 38. narozeniny.

„Já jsem tomu ani nevěřil. Kluci mi prorokovali, že bych si mohl oslavit narozeniny gólem, ale já jim říkal, ať vystřízlivějí, že to není možné. Ani nevím, kde jsem se tam v tom vápně objevil. Vůbec jsem nemířil, chtěl jsem to napálit asi na zadní tyč a ono to sjelo na přední,“ popsal svou trefu Gedeon.

Znojmo však v závěru domácí zatlačilo a v 76. minutě vyrovnalo. Po Nepožitkově akci se dostal k zakončení Hrošovský a přízemní střelou z úhlu překonal Radu. Dukla v závěru sice sevřela soupeře v jeho pokutovém území, ale z náporu vítězný gól nevytěžila. Mužstvo trenéra Luboše Kozla tak i ve své třetí sezoně v první lize zahájilo sezonu nerozhodným výsledkem.

„V závěru jsme chtěli zápas rozhodnout ve svůj prospěch, ale dnes jsme tu potřebnou kvalitu neměli a musím uznat, že remíza je asi zasloužená,“ prohlásil Kozel. Podobný názor měl i Kalvoda. „Za druhý poločas jsme si remízu zasloužili. Byli jsme herně vyrovnaným soupeřem Dukly a myslím, že kluci se za předvedený výkon nemusejí stydět,“ řekl znojemský kouč.

Dukla Praha - 1. SC Znojmo 1:1 (1:0)

Branky: 26. Gedeon - 76. Hrošovský. Rozhodčí: Královec - Moláček, Kotík. ŽK: Božič, Rada - Helísek.

Dukla: Rada - Romera, Božič, Vorel, Vrzal - Ouedraogo (79. Hašek), Gedeon, Malý (64. Hlinka) - Berger, Pospěch, Néstor (89. Marek). Trenér: Kozel.

Znojmo: Hrubý - Helísek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Hrošovský (82. Tomeček), Buchta - Lacko (69. Zeba), Nepožitek, Okleštěk - Heinz (90.+1 Vašíček). Trenér: Kalvoda.